Bronzen piano

16 september 2018
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zondag 16 september 2018
16:00 - 17:00

Locatie
St. Willibrorduskerk Deurne

Categorieën


Koen van Assche geeft een concert op een door hem ontwikkeld instrument: de Bronzen Piano, een mobiele beiaard in de vorm van een vleugelpiano, die gebouwd is tussen 2011 en 2013. M.m.v. Hilde Michielsen, dwarsfluit en Karen Peeters, harp.

Programma

1. Uit Frankrijk
a. Intermezzo (Entre’acte III), Georges Bizet
b. Andante espressivo (uit: Deux Interludes), Jacques Ibert
c. Nocturne (uit: Scènes de la forêt), Mel bonis

2. Romanza, (uit: pianoconcert nr 20, KV466), Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Beiaard solo

3. Mist en Wind, Stephanie Curcio

4. Preseli Skies, Monika Stadler

5. Bachianas Brasileiras nr 5, Heitor Villa-Lobos

6. Uit Histoire du tango:
a. Café 1930
b. Nightclub 1960
Astor Piazolla

7. A Gershwin Sampler, Georges Gershwin / Paul Baker

Voor u treden op

De Bronzen Piano is een mobiele beiaard van de beiaardiers Anna Maria Reverté (beiaardier van Barcelona) en Koen Van Assche uit 2013 met 50 klokken en een totaal gewicht van ca 3000 kg. De afgelopen jaren was dit instrument o.a. te horen in de Sagrada Familia in Barcelona, tesamen met strijkorkest.

Koen Van Assche studeerde vanaf zijn 14e aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen, waar hij in 1986 het einddiploma behaald. Hij is stadsbeiaardier van Antwerpen, Lier, Turnhout en Herentals en concerteert in de Europese beiaardlanden, de VS en Australië. Hij verzorgt klassieke concerten waarin de beiaard op een originele wijze samenspeelt met andere instrumenten. Hij is voorzitter van de Vlaamse Beiaard Vereniging en van de Beiaard Wereld Federatie, auteur van een studiemethode voor het beiaardspel, en beiaarddocent aan de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” te Mechelen en aan de Academies van Muziek, Woord en Dans te Lier en Puurs.

Hilde Michielsen studeerde dwarsfluit, muziekgeschiedenis en pedagogie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium Antwerpen. Daarna studeerde ze traverso, dwarsfluiten muziektherapie. Ze concerteert in ensembles en orkesten, geeft les aan de Academie voor Muziek Woord en Dans te Mortsel en werkt samen met diverse pianisten, instrumentalisten en euritmie.

Karen Peeters studeerde harp aan het Lemmensinstituut te Leuven, bij Annie Lavoisier. Zij verleende haar medewerking als harpiste aan het Nationaal Orkest van België en was freelance verbonden aan het Orchestre en het Brussels Philarmonic. Daarnaast treedt zij vaak op in kamermuziekverband. Ze musiceert met ensembles en vaste formaties, en is leerkracht harp aan de stedelijke academie voor muziek, woord en dans te Lier, waar ze ook lid is van het kamerorkest “La Passione”.

Kenmerken van de Bronzen Piano:

•50 klokken, klokkengieterij Eijsbouts (Asten, NL)
•basklok C2
•klokkenreeks C2 – D2 – chromatisch tot D6
•Europese klavierstandaard met verminderde toetsdiepgang
•normale beiaardtractuur
•opstelling in 6 delen met max afmetingen van 185cm breed, 75cm diep en 130 cm hoog. Het zwaarste deel weegt 780kg zodat de beiaard in bijna alle liften kan worden verplaatst.
•installatie door Eijsbouts, op basis van ontwerp van de opdrachtgevers
•Het geheel is volledig afgesloten met transparant en geluidsabsorberend materiaal.
•De klokken bevatten 3% lood in het brons zodat ze minder lang uitklinken dan gewone klokken, en daardoor uitermate geschikt zijn voor samenspel met andere instrumenten.