Concertcyclus: Accordeana

17 februari 2019
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zondag 17 februari 2019
16:00 - 17:00

Locatie
St. Willibrorduskerk Deurne

Categorieën


Verrassend klassiek

De Helmondse accordeonvereniging Accordeana komt naar Deurne.
Onder de titel ‘Verrassend klassiek’ brengen de muzikanten voor u een programma waarin u de veelzijdigheid van het accordeon kunt ervaren.

Een aanrader!

De entree is vrij. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd met een richtbedrag van € 5,= per persoon.

Programma

1. Pastorale en Menuet uit Arlésienne Suite; Georges Bizet (arr. Curt Herold)
2. Anitras Tanz uit Peer Guint Suite; Edvard Grieg
3. Arioso uit Sinfonische Suite; Wolfgang Jacobi
4. Delen 1 en 4 uit Acht Präludien und Fugen; J.S. Bach (arr. Ruedi Marty)
5. Predigt uit Gotische Suite; Léon Boëlmann (arr. R. Sviackevicius)
6. Jovano Jovanke en Kolo uit Dalmatinische Tänze; Adof Götz
7. Erbarme Dich; J.S. Bach (arr. Paul De Bra)
8. Allegro Assai – Andante – Presto uit Sinfonia in B-dur; J.C. Bach (arr. Rudolf Würthner)
9. Concerto (RV522); A.Vivaldi/J.S. Bach (arr. Paul De Bra)

Voor u treden op:

De Helmondse accordeonvereniging Accordeana werd in 1951 opgericht door Arie Willems. Hij was met zijn benoeming in 1953 tot hoofdleraar accordeon aan het Muzieklyceum te Amsterdam de eerste leraar accordeon aan een Conservatorium in Nederland. In 1959 volgde zijn aanstelling aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Veel van zijn leerlingen speelden bij Accordeana. Het orkest richtte zich vooral op het spelen van muziek van de klassieke grootmeesters of speciaal voor accordeonorkesten gearrangeerde muziek. Door de positief ontvangen uitvoeringen beleefde de vereniging in de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw vele successen op nationale en internationale wedstrijden. De leerlingen van Arie verspreidden zich over heel Nederland waardoor er plaats vrij kwam voor bevlogen en enthousiaste amateur¬musici die op hoog niveau musiceren.

Accordeana verrast haar publiek met de onverwacht mooie symfonische en muzikale eigenschappen van het accordeon. Het ensemble trad in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw regelmatig op in de Hilversumse radiostudio’s. In de jaren 80 en 90 werden verschillende concoursen georganiseerd. Recente hoogtepunten zijn de feestelijke kennismaking met koning Willem Alexander en koningin Maxima in Den Bosch (2013), deelname aan de Nederlandse versie van de Matteüs Passie in Helmond (2014) en de succesvolle theatervoorstelling ter gelegenheid van het 65-jarig jubileum in 2016.

Ronald van Overbruggen nam na het overlijden van Arie Willems in 2004 het dirigentenstokje over. Hij was een van zijn leerlingen en werkzaam als accordeondocent op het Tilburgs conservatorium. Hij besteedt naast de technische aspecten van het accordeon ook veel aandacht aan de muzikale vertolking van de werken.