Concertcyclus: Passieconcert

8 maart 2020
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zondag 08 maart 2020
16:00 - 17:00

Locatie
St. Willibrorduskerk Deurne

Categorieën


Voor u treden op:

Vrouwenschola Voces Caelestes (Nijmegen) is gespecialiseerd in het zingen van gregoriaans. Het koor is niet kerkgebonden en wil juist ook buiten de liturgie de schoonheid en intensiteit van dit eeuwenoude muzikale erfgoed laten horen. Naast het gregoriaans verkent het koor nieuwe wegen. Elk programma bevat naast eenstemmige zang een polyfone compositie. Bovendien werkt het koor regelmatig samen met andere koren en instrumentalisten. Voces Caelestes trad vele malen op in binnen- en buitenland (onder meer in Nijmegen, Den Bosch, Utrecht, Essen en Rome). In 2018 bracht ze haar eerste cd uit: “Domus mea – de Cenakelkerk bezongen”.

De leden van Voces Caelestes zijn Bea Ros, Evelien Krikhaar, Joyce Nissen, Katrijn Kuypers, Hannie Baarends en Marjolein Wessels. De muzikale leiding is in handen van Hanneke van der Grinten.

Hanneke van der Grinten kwam in 2008 voor het eerst met gregoriaanse zang in aanraking. In 2010 richtte ze de gregoriaanse vrouwenschola Voces Caelestes in Nijmegen op. Daarnaast leidde ze gedurende enkele jaren de gregoriaanse mannenkoren Gregoriaans Koor Berg en Dal en Assumptio (Nijmegen). Ze volgde lessen en cursussen bij Hans Leenders, Marcel Zijlstra, Alberto Turco en Jaan-Eik Tulve. Aan de Folkwang Universität in Essen volgde ze de driejarige academische Weiterbildung Gregorianik bij Stefan Klöckner. Ze was enkele jaren bestuurslid van de Amici Cantus Gregoriani (ACG). Haar missie is om haar liefde voor en kennis van het gregoriaans met anderen te delen. Met dat doel richtte ze in 2017 het Gregoriaans Instituut Nijmegen op, waar iedereen op een laagdrempelige manier kennis kan maken met gregoriaans (www.gregoriaansinstituutnijmegen.nl). Daarnaast is ze werkzaam als koordirigent van drie koren in de Cenakelkerk te Heilig Landstichting. Ook geeft zij hoboles in Nijmegen.

Koperensemble Per Sonare speelt in een vaste bezetting van vijf koperblazers: twee trompetten, hoorn, trombone en tuba. Dit is de traditionele samenstelling van een brass quintet, ontstaan in de jaren veertig in de Verenigde Staten. Alhoewel de oorsprong niet geheel vast staat, is het Chicago Brass Quintet waarschijnlijk een van de eerste professionele ensembles in deze vorm geweest. Sindsdien is er veel muziek geschreven voor deze bezetting. Deels oorspronkelijk composities, maar ook veel bewerkingen van muziek uit de renaissance en barok. Aan dat laatste is de naam Per Sonare ontleend: de componist Giovanni Gabrieli schreef diverse werken met deze woorden in de titel, zoals ‘Canzona per Sonare la Spiritata’. Muziek die moet ‘klinken’, een mooi motto voor een koperensemble.
De leden van het ensemble zijn bevlogen amateur of hebben een professionele achtergrond, maar allen delen de liefde voor kopermuziek. De bezetting tijdens dit concert is: Cees Hazenberg (trompet), Paul Vlieks (trompet), Paul Burgers (hoorn), Piet van der Zandt (trombone) en Norbert Schurgers (tuba).

Programma

1. Canzone per sonare no. 4, Gabriëli, Per Sonare

2. Lamentatio Jeremiae Prophetae I (Lectio I cap. 1), Voces Caelestes

3. Adagio uit de sonate voor 2 trompetten, Purcell, Per Sonare

4. In monte Oliveti (responsorium), Voces Caelestes

5. Het lijdensverhaal gezongen in antifonen met improvisaties:

Verraad: Traditor autem
Pilatus: Captabunt
Geseling: Popule meus
Dragen van het kruis: Multa bona opera
Kruisiging: Posuerunt super caput eius
Sterven: Cum accepisset acetum
Kruisafname: O vos omnes

6. Früh Barok Suite (3 delen), Per Sonare

7. Lamentatio Jeremiae Prophetae II (Lectio III cap. 3), Voces Caelestes

8. His Rest, Farnaby, Per Sonare

9. Stabat Mater (hymne), Voces Caeleste

10. Canzone primi toni, Gabriëli, Per Sonare

11. Lamentatio Jeremiae Prophetae III (Lectio I cap. 3), Voces Caelestes

12. Sarabande, Pezel, Per Sonare

13. Christus factus est (graduale), Voces Caelestes

14. Contrapunctus I, Bach, Per Sonare

15. Domine exaudi (tractus), Voces Caelestes

16. In pace, Hanneke van der Grinten, Per Sonare en Voces Caelestes

 

De entree is vrij. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd met een richtbedrag van € 5,= per persoon.