Ien

1 mei 2019
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - woensdag 01 mei 2019
20:00 - 21:30

Locatie
Gemeentecentrum Someren

Categorieën


Voorstelling door Peterine Kooymans
woensdag 1 mei 2019
20.00-22.00, Gemeentecentrum, Someren

Peterine Kooijmans vertelt het aangrijpende verhaal van haar tante Ien, een tante van wie zij alleen maar wist, dat zij erge dingen had meegemaakt tijdens de 2e Wereldoorlog. Diep weggestopt in de la van een kast, bewaard in een kleine kartonnen doos, lag een verslag van Ien van Rossum du Chattel, geschreven vlak na deze oorlog. Deze doos werd pas gevonden door haar kinderen, vlak na haar overlijden in 2002.

“Mijn tante Ien zat in de oorlog in het verzet. Ze was ‘n jonge vrouw van 24 jaar, toen zij samen met haar vader opgepakt werd, vanwege het afluisteren en het verspreiden van militaire berichten. Zij belandde in de gevangenis te Amsterdam en daarna in kamp Vught. Ze werd toen te werk gesteld in de gasmasker- fabriek in Den Bosch en ze zat later nog opgesloten in de gevangenis in Utrecht. Zij heeft haar ervaringen vlak na de Tweede Wereldoorlog éénmalig voorgelezen op een avond van de meisjesvereniging. Daarna ging het boek dicht…”

Dit verhaal wordt voorgedragen door Peterine Kooijmans en zij wordt begeleid op viool door Jannes van der Velde via intermezzo’s. Peterine Kooijmans is verhalenverteller: “Drama werd mijn lievelingsvak. Ik ging studeren aan de Theaterschool in Kampen. Vele jaren later kwam ik terecht bij de Vertelacademie in Utrecht en volgde daar de leerroute “Vertellen voor een groot publiek”. Hier kwam alles samen, mijn liefde voor drama en mijn enthousiasme voor het vak vertellen. Ik houd ervan om uiteenlopende verhalen te vertellen. Van sprookjes tot verhalen uit de Bijbel. Van zelf verzonnen tot waar gebeurd.”

Na de voorstelling is er volop gelegenheid om hierover na te praten met een kopje koffie of thee.

De entree is vrij. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd (met een richtbedrag van € 5,= per persoon).