Witte Donderdag – samen vieren

13 april 2017

Met Kerstmis zitten de kerken vol. De sfeer, de muziek, de versiering, kaarslicht trekt mensen. Het kerstverhaal spreekt tot de verbeelding. Kerstmis is een groot en groots feest. Toch is er één week in het jaar die nog grootser is dan Kerstmis. Dat is de Goede Week: van Palmzondag tot Pasen. Dan vieren we de meest indrukwekkende liturgie die we in onze katholieke kerk hebben.

We volgen de lijdensweek van Jezus Christus: langs het Laatste Avondmaal (Witte Donderdag) en de Kruisweg (Goede Vrijdag), wakend (Paaszaterdag) tot het feest van de Verrijzenis (Pasen).

In de Goede Week is de kerk op z’n Paasbest! Het is een week die de moeite waard is om van begin tot het einde mee te maken.

In onze parochie Heilige Willibrord Deurne vieren we Witte Donderdag gezamenlijk, vanavond om 19.00 uur in de St. Willibrorduskerk a/d Markt. Leden van de gemengde koren verzorgen samen de zang. Bijzonder is elk jaar de gavenprocessie waarin verschillende aspecten van het parochieleven worden aangedragen. We reiken de communie uit onder twee gedaanten: brood en wijn. Op het einde van de viering wordt het altaar leeggeruimd. Terwijl de lichten doven, brengen we zingend (“Pange lingua”) de ciborie met overgebleven hosties naar het rustaltaar in de doopkapel. Wij nodigen alle parochianen van harte uit om mee te vieren en zo onze eenheid in verscheidenheid even bewust gestalte te geven.”

Na de Witte Donderdagviering is er gelegenheid om na te praten bij een kop koffie of thee in het Parochiecentrum, Visser 2.

Ook op Goede Vrijdag komen we als parochie samen. Om 19.00 uur herdenken we het lijden van Christus. Een sobere, maar hele mooie dienst met het lijdensverhaal volgens Johannes en kruishulde.

Voor alle vieringen in de Goede Week verwijzen wij u naar de pagina Vieringen.