Held

25 juni 2017

Jaar A, 12e zondag door het jaar, 25 juni 2017
Jeremia 20, 10-13 en Matteüs 10, 26-33

“Wees niet bang” zegt Jezus. Er is genoeg reden om wel bang te zijn. Bang voor ziekte, voor aftakeling, dood, bang voor ongrijpbare terroristische aanslagen, bang voor wat men zegt, bang voor wat en wie anders is, bang voor de toekomst van je kinderen, de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan, bang voor de individualisering van de samenleving, toenemende eenzaamheid. Er is genoeg reden om bevreesd te zijn, je zorgen te maken.

Soms hoor je dan als reactie: we hebben een sterke mens nodig, een leider, iemand die ons beschermt, een held, die de problemen van de wereld aanpakt en ze naar ieders tevredenheid oplost. In de wereld van de film vind je genoeg helden, zoals Batman, Superman, Spiderman, The Incredibles, of onlangs nog WonderWoman. En voor de kleinsten is daar bijvoorbeeld Mega Mindy. In de werkelijkheid mag je argwanend zijn als iemand zich presenteert als de beschermer van alles en allen.

Groep 8 van de Willibrordusschool presenteerde afgelopen donderdag in het Cultuurcentrum een theatershow rond het thema helden. Vijf leerlingen ontdekten hun superkrachten om daarmee het ‘Meesterbrein’ te verslaan. De een kon zich onzichtbaar maken, de ander zich verplaatsen in de tijd, weer een ander had extra spierkracht, de vierde kon een situatie bevriezen, de laatste als een spin zich zelfs over plafonds bewegen. Op allerlei manieren werd het thema belicht, o.a. door een eigentijdse versie van Soldaat van Oranje. Uiteindelijk ontdekten de vijf helden dat in ieder van ons een held verscholen zit. Je hebt je eigen kracht en je eigen talenten, die je kunt inzetten om de wereld te redden of in ieder geval een beetje meer leefbaar te maken. Meester Jeroen zong een lied van Mathilde Santing: “Inspiratie” – Marco Borsato en O’g3ne hebben het ook ooit gezongen –. Het lied vraagt zich af waar ideeën, gedachten, inzichten vandaan komen en concludeert dat wij die aan elkaar geven:

noem het inspiratie
adem van de geest
inspiratie
maar wij zijn het steeds geweest

Zo krijgt het kind een idee
zo vindt de man wat hij zoekt
zo wordt de sterveling een held
zo wordt vooruitgang geboekt

Noem het inspiratie
zo noemt men het het meest
en dat is het ook
de ingeblazen adem
van de geest

Vanuit gelovig perspectief zouden we die Geest met een hoofdletter schrijven. God is onze superheld, maar anders dan je zou verwachten. Hij laat de tijd niet stil staan, bevriest de situatie niet, gebruikt geen superkracht. Hij is wel onzichtbaar, soms voelbaar. En dan vooral in wat andere mensen voorleven. De adem van de Geest, heilige Geest, werkt in en door jezelf en anderen. Mooi dat dit lied juist voor de groep achters werd gezongen, waarvan enkelen het vormsel hebben gedaan. Maar iedereen mag zich eraan optrekken, om angst te overstijgen, zorgen te overwinnen, het leven aan te kunnen. Als sterveling die een held werd, bemoedigt Jezus ons een held te zijn voor elkaar.

 

PJ