Agenda

Orgelconcert
vrijdag 24 september 2021 | 15:00 - 16:00

Orgelconcert

Seizoensbespeling orgel door Marc Schippers

Op de overgang van zomer naar herfst bespeelt Marc Schippers het orgel van de Willibrorduskerk. Zoals gebruikelijk bij de seizoensbespelingen vindt het concert plaats op vrijdag (marktdag) om 15:00 uur. Het concert is vrij toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Liederen "Von ewiger Liebe"
zondag 26 september 2021 | 16:00 - 17:00

Liederen "Von ewiger Liebe"

In samenwerking met de Acadamy of Music and Performing Arts (AMPA, Tilburg) verzorgen Sabine Pendry (sopraan) en Elisabeth Alders (Mezzosopraan) een liederenprogramma. Ze worden begeleid op onze nieuwe Bechstein concertvleugel door Greet Steeman.

Het concert is vrij toegankelijk met na afloop een collecte om de cyclus mogelijk te blijven maken. Pinnen is mogelijk.

Programma:

Sequenza III – Berio (Sabine)
Von ewiger Liebe (opus 43 no. 1) – Brahms (Elisabeth)
Die Mainacht (opus 43 no.2) – Brahms (Elisabeth)
Stizzoso, mio stizzoso en Ogni pena più spietata – Pergolesi (Sabine)
Da quel ferro che ha svenato – Vivaldi (Sabine)
Non t’accostare all’urna – Verdi (Elisabeth)
Deh tu! Bell’anima, Aria van Romeo uit Montecchi e Capuletti – Bellini (Elisabeth)
Che Faro Senza Euridice, aria van Orfeo uit Orfeo ed Euridice – Gluck (Elisabeth)
Chacun le sait, aria van Marie uit La fille du Régiment – Donizetti (Sabine)
Solveig’s song uit de Peer Gynt suite – Grieg (Sabine)
Una voce poco fa, aria van Rosina uit Il Barbieri di Sévilla – Rossini (Elisabeth)

Voor u treden op:

Sabine Pendry, sopraan, begon haar muzikale opleiding tijdens het afronden van een bachelor in antropologie, sociologie en muziekwetenschap aan het University College Roosevelt (Middelburg). Na haar afstuderen verlegde ze haar focus van wetenschappelijke studie naar performance en begon ze een opleiding tot klassiek zangeres aan de Fontys Academy of Music and Performing Arts. Tegelijkertijd deed ze ervaring op als acteur in verschillende film- en theaterprojecten. Tijdens haar studie heeft ze gewerkt om haar theatrale intuitie te combineren met een goede zangtechniek, met het idee om een zangeres te worden die in staat is tot frisse en unieke uitvoeringen. Sabine heeft een lyrische sopraanstem en is vooral geïnteresseerd in barokmuziek en hedendaagse/experimentele muziek. Dit jaar hoopt ze haar zang verder te ontwikkelen bij AMPA, terwijl ze haar interesse in niet-klassieke vocale technieken, compositie en improvisatie uitbouwt.

Elisabeth Alders, mezzosopraan, begon haar opleiding op achtjarige leeftijd met piano en ensemble. Later studeerde ze af aan de Luca School of Arts en het Lemmensinstituut (Vlaanderen) met een master in muziekeducatie en koordirectie bij Kurt Bikkembergs. Tijdens haar studie aan het Lemmensinstituut ontwikkelde ze haar koorzang in diverse professionele koren zoals Capella Di Voce en Octopus Chamber Choir. Ze kan ze haar brede muziekkennis en professionele ervaring als koordirigent toepassen op haar professionele zangambities, waardoor ze een unieke artistieke kijk heeft op solo- en ensemblezang. Met het oog op een carrière als professionele zangeres probeert ze momenteel haar technische zangvaardigheden verder te verbeteren door een master zang te volgen aan de Fontys Academy of Music and Performing Arts. Elisabeth beschikt over een lyrische mezzostem en haar interesse gaat uit naar romantische liedcomponisten en operarepertoire. Daarnaast is ze lector bij Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en assistent-dirigent bij het kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen.

Greet Steeman, pianiste, begon haar pianostudies aan de muziekacademie te Zaventem. Ze vervolgde haar studie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Jan Michiels waar ze het Masterdiploma behaalde. Aan het KCB volgde ze een specialisatiejaar kamermuziek en liedbegeleiding bij Inge Spinette en daarnaast een postgraduaat opleiding Cultuurmanagement aan het UFSIA te Antwerpen. Greet genoot een opleiding ‘piano accompaniment’ aan de Guildhall School for Music and Drama te Londen waar ze les kreeg van o.a. Graham Johnson, Iain Burnside, Robin Bowman en Eugene Asti. Daarna specialiseerde ze zich verder in het liedrepertoire bij o.a. Helmut Deutsch, Rudolf Janssen, e.a. Ze werkte als pianobegeleider voor danslessen bij P.A.R.T.S, was repetitor & coach voor verscheidene producties bij Fabuleus (Candide), Musical van Vlaanderen (Oliver, Fiddler on the roof,…) en het Belgian National Orchestra (L’ Enfant et les Sortilèges). Greet werkt als freelance begeleider, speelt voor tal van provinciale en nationale wedstrijden en speelt op regelmatige basis met de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen.
Momenteel is ze pianobegeleider aan de muziekacademie van Anderlecht en docent aan de AP Hogeschool. Greet is moeder van twee geweldige kinderen en voelt zich geroepen om haar muzikaal enthousiasme te delen.

Duurzame duurzaamheid
donderdag 30 september 2021 | 20:00 - 21:30

Duurzame duurzaamheid

De regionale werkgroep Protestantse Gemeenten Boxmeer, Elsendorp, Deurne en Venray pakt het programma van Vorming en Toerusting weer op met een vijftal bijeenkomsten, allemaal in het Zonnelied in Venray, omdat daar de meeste ruimte is. De geplande avonden gaan zeker door. Als de regels verhinderen om lijfelijk aanwezig te zijn, zullen de activiteiten via zoom of via stream digitaal worden aangeboden op de geplande avonden. Aanmelden is verplicht. Dit kan via email bij Wilma Docters van Leeuwen of Harm van Helsdingen. Geef naam, adres en woonplaats door van alle personen die u opgeeft, met hun emailadres en telefoonnummer, zodat wij indien nodig contact kunnen opnemen. Per activiteit vragen we een vrijwillige bijdrage met als richtbedrag: €5,= pp. Graag tot ziens!

Ecologische bekering en betrokkenheid
lezing door Krijn Pansters

De ‘wicked problems’ van vandaag – vervuiling, verarming, verdrijving – vragen om engagement en inzet van iedereen. Ieder individu heeft de plicht (en meestal ook de mogelijkheid) om de eigen houding en het eigen handelen kritisch te doordenken. Niemand staat daarbij alleen.
Ik ga vanuit de franciscaanse traditie dieper in op ecologie – goed gedrag tegenover mens en milieu – als een probleem van betrokkenheid, bekwaamheid en bekering. Te midden van de vele technologische of economische maatregelen, maken deze drie duurzaamheid echt duurzaam.

Krijn Pansters is stafmedewerker van het Franciscaans Studiecentrum aan Tilburg University.

De ladder van de kloosterlingen
maandag 01 november 2021 | 20:00 - 21:30

De ladder van de kloosterlingen

De spiritualiteit van de lectio divina
lezing door Jos de Heer

De twaalfde-eeuwse kartuizer monnik Guigo II schetst in zijn geschrift ‘De ladder van de kloosterlingen’ (Scala Claustralium) een weg naar vereniging met God. Jos de Heer biedt een nieuwe vertaling van dit geschrift, dat hij voorziet van uitleg. Hij confronteert deze spiritualiteit en levenswijze met die van onze tijd in een persoonlijk getinte zoektocht. Ook geeft hij praktische aanwijzingen voor de meditatieve lezing.

Jos de Heer is emeritus predikant en was jarenlang voorzitter van Vacare, PKN-platform voor meditatief leven. Bij de Academie PKN geeft Jos de cursus ‘Begeleiding Meditatie’

Aanmelden verplicht

De geplande avonden gaan zeker door. Als de regels verhinderen om lijfelijk aanwezig te zijn, zullen de activiteiten via zoom of via stream digitaal worden aangeboden op de geplande avonden. Aanmelden is verplicht. Dit kan via email bij Wilma Docters van Leeuwen of Harm van Helsdingen. Geef naam, adres en woonplaats door van alle personen die u opgeeft, met hun emailadres en telefoonnummer, zodat wij indien nodig contact kunnen opnemen. Per activiteit vragen we een vrijwillige bijdrage met als richtbedrag: €5,= pp. Graag tot ziens!

Maria
woensdag 19 januari 2022 | 20:00

Maria

Vertelvoorstelling door Pauline Seebregts,
muzikaal begeleid door Jopie Jonkers, harpiste/zangeres.

Het was een gewone maandag als alle anderen. En toch had ze daar ineens op de stoep gestaan in een blauwe mantel, witte sportschoenen en een witte sjaal om haar haar. In de ene hand een tas en in de andere hand een koffer. Het bleek niemand minder te zijn dan de Heilige Maagd Maria’. Stel het je eens voor. Wat zou jij doen!? De vrouw die de deur had opengedaan liet haar binnen. Zo leert de vrouw over haar bijzondere gast maar ook over de twijfel en het geloof in zichzelf en het leven.

De voorstelling is een hedendaagse raamvertelling waarbinnen oeroude verhalen op een verrassende manier verbonden worden met de dag van vandaag. Dit ontroerende verhaal met diepgang en humor wordt verteld door Pauline Seebregts. Zij is een professionele vertelster met een warme en intense vertelstijl. Haar verhalen worden dikwijls ervaren als inspirerende momenten van wat je ‘entertaining wisdom’ zou kunnen noemen. Muzikaal wordt de voorstelling begeleid door Jopie Jonkers, harpiste/zangeres.

Aanmelden verplicht

De geplande avonden gaan zeker door. Als de regels verhinderen om lijfelijk aanwezig te zijn, zullen de activiteiten via zoom of via stream digitaal worden aangeboden op de geplande avonden. Aanmelden is verplicht. Dit kan via email bij Wilma Docters van Leeuwen of Harm van Helsdingen. Geef naam, adres en woonplaats door van alle personen die u opgeeft, met hun emailadres en telefoonnummer, zodat wij indien nodig contact kunnen opnemen. Per activiteit vragen we een vrijwillige bijdrage met als richtbedrag: €5,= pp. Graag tot ziens!

Pasen in fragmenten
woensdag 30 maart 2022 | 20:00 - 21:00

Pasen in fragmenten

Ooggetuigen vertellen over opstanding
Voorstelling door Kees Posthumus
met muzikale ondersteuning van Henk van Glabbeek

Deze voorstelling bestaat uit zes indringende verhalen waarin verschillende hoofdpersonen hun versie van het verhaal van Pasen vertellen, van de wonderbare spijziging tot en met het verhaal van de Emmaüsgangers.

Een ooggetuige vertelt hoe duizenden mensen aten van vijf broden en twee vissen, nadat alle friet en shoarma was uitverkocht. Zacheus vertelt hoe hij in de boom klom om een glimp van Jezus op te vangen. Het eigenwijze ezeltje waarop Jezus Jeruzalem binnenrijdt, vertelt hoe het was om toegejuicht te worden door een grote menigte. Maria vertelt over de droevigste dag van haar leven, de dag waarop haar zoon stierf. Een van de vrouwen uit het gevolg van Jezus vertelt hoe zij op Paasochtend naar het graf van Jezus gingen en het leeg vonden. De Emmaüsgangers vertellen over hoe ondanks al het verdriet en pijn het verhaal van Jezus toch doorgaat.

Zo ontstaat een afwisselende voorstelling, waarin humor en ernst elkaar afwisselen. Het paasverhaal komt dichterbij, omdat ooggetuigen het opnieuw en eigentijds vertellen.

Kees Posthumus werd opgeleid tot onderwijzer en studeerde vijf jaar theologie in Nijmegen en Utrecht. Sinds september 2010 wijdt hij zich fulltime aan vertellen, schrijven en voorzitten.

Aanmelden verplicht

De geplande avonden gaan zeker door. Als de regels verhinderen om lijfelijk aanwezig te zijn, zullen de activiteiten via zoom of via stream digitaal worden aangeboden op de geplande avonden. Aanmelden is verplicht. Dit kan via email bij Wilma Docters van Leeuwen of Harm van Helsdingen. Geef naam, adres en woonplaats door van alle personen die u opgeeft, met hun emailadres en telefoonnummer, zodat wij indien nodig contact kunnen opnemen. Per activiteit vragen we een vrijwillige bijdrage met als richtbedrag: €5,= pp. Graag tot ziens!

De stilte en de storm
dinsdag 19 april 2022 | 20:00 - 21:30

De stilte en de storm

4 en 5 mei sinds 1945
lezing door Ilse Raaijmakers

Op 4 en 5 mei voelen Nederlanders zich met elkaar verbonden, meer dan op andere nationale momenten. Maar waarom is er dan toch bijna ieder jaar discussie rond deze dagen? Ilse Raaijmakers (1984) schreef een boek over de geschiedenis van 4 en 5 mei: De stilte en de storm. Elke generatie heeft eigen antwoorden op de vragen wat, wie en hoe we herdenken. Tijdens haar lezing zal Ilse ingaan op deze geschiedenis en specifiek de christelijke elementen binnen de 4 mei traditie. Ook staat ze stil bij de vraag wat herdenken vandaag de dag nog betekent voor diverse groepen betrokkenen, o.a. jongeren, ouderen en vluchtelingen.

Dr. Ilse Raaijmakers (1984) werkt bij ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld. Zij studeerde Geschiedenis, Europese Studies en Duitse Taal en Cultuur en promoveerde in 2014 op de herdenkingscultuur in Nederland.

Aanmelden verplicht

De geplande avonden gaan zeker door. Als de regels verhinderen om lijfelijk aanwezig te zijn, zullen de activiteiten via zoom of via stream digitaal worden aangeboden op de geplande avonden. Aanmelden is verplicht. Dit kan via email bij Wilma Docters van Leeuwen of Harm van Helsdingen. Geef naam, adres en woonplaats door van alle personen die u opgeeft, met hun emailadres en telefoonnummer, zodat wij indien nodig contact kunnen opnemen. Per activiteit vragen we een vrijwillige bijdrage met als richtbedrag: €5,= pp. Graag tot ziens!

Download agenda in ical formaat ical