Agenda

Tapijt van Deurne
zondag 01 mei 2022 - zondag 23 oktober 2022 | 14:00 - 16:00

Tapijt van Deurne

St. Willibrorduskerk Deurne | dinsdag t/m zondag tussen 14:00 en 16:00 uur

Het Tapijt van Deurne is het hele seizoen nog te zien in de St. Willibrorduskerk Deurne tijdens de openstelling van de kerk.

Het Tapijt is gemaakt door de dames van de Paramentengroep bij gelegenheid van 1300 jaar Deurne. Geïnspireerd door het Tapijt van Bayeux, hebben de dames veertig taferelen uit de geschiedenis van Deurne geborduurd, met daaronder een groot aantal kleine afbeeldingen die een nog grotere inkijk geven in de geschiedenis van Deurne.

Boek

Bij het Tapijt van Deurne is een fraai boek verschenen met de gelijknamige titel. Het is bij de kerkwachten te verkrijgen voor € 15,= per exemplaar.

Expositie "Geloof in Gips - Keramiek in Kerk"
woensdag 15 juni 2022 - zondag 23 oktober 2022 | 14:00 - 16:00

Expositie "Geloof in Gips - Keramiek in Kerk"

St. Willibrorduskerk Deurne | dinsdag t/m zondag tussen 14:00 en 16:00 uur

Vanaf 15 juni 2022 is in de St. Willibrorduskerk Deurne de nieuwe wisseltentoonstelling te bezichtigen over de achtergrond van gipsen en keramische beelden en hun makers.

De werkgroep Tentoonstellingen is heel blij dat zij alsnog een expositie hebben kunnen organiseren rond gipsen en keramische beelden in kerk en dorp. Deze was eigenlijk voor 2020 gepland, maar toen waren de kerken dicht vanwege de coronapandemie. Vorig jaar was er uiteraard alle aandacht voor het Tapijt van Deurne in het kader van 1300 jaar Deurne. En dit jaar kunnen we dan toch de uitgestelde expositie laten zien.

Meestal, als je aan een tentoonstelling begint, denk je, hoe krijgen we genoeg materiaal bij elkaar om iets fatsoenlijks te laten zien. Dit jaar dacht de werkgroep dat ook, maar gaandeweg bleken zij een rijke bron te hebben aangeboord. Hans Flapper zorgde voor een boeiend achtergrondverhaal over de ontwikkeling van gips en keramiek, de waardering en verguizing ook, en nu de herwaardering.

Dankzij diverse particulieren en stichtingen kunnen we fraaie beelden laten zien en een inkijkje in het leven van met name de drie gipsfabrieken die Deurne ooit rijk was, en die internationale bekendheid genoten: Cerfontaine, Aarts en Holtappels.

Maar ook op het gebied van keramiek is er in Deurne veel te zien. Zo konden we het reliëf De Pegasus, gemaakt door Frans Jacobs,  dat ooit op de woning van burgemeester Hoebens stond, opsporen in de kelder van museum De Wieger. Het is na zoveel jaren eindelijk weer eens te zien en verdient een passende nieuwe plek, wellicht in het gemeentehuis dat nu verbouwd wordt.

Het is de bedoeling om in het najaar nog een fiets/autotocht te organiseren langs locaties waar veel gips en keramiek te zien is, o.a. de kerk van Helenaveen en de St. Jozefkerk. Met de Stichting Beesels Keramisch Erfgoed wordt een excursie voorbereid.

Museum Beesel

De Stichting Beesels Keramisch Erfgoed heeft inmiddels in Beesel een museum geopend, waar keramiek die in Beesel is geproduceerd te zien is. Enkele van hun werken zijn in Deurne in de kerk te zien. Museum Beesel is tot en met september geopend op zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Het museum is gevestigd in het Oud Raadhuis, Markt 1 in Beesel.

Hemels licht - 9 gebrandschilderde ramen
woensdag 15 juni 2022 - zondag 23 oktober 2022 | 14:00 - 16:00

Hemels licht - 9 gebrandschilderde ramen

St. Willibrorduskerk Deurne | dinsdag t/m zondag tussen 14:00 en 16:00 uur

In de zijgangen van de St. Willibrorduskerk hangen sinds kort negen gebrandschilderde ramen. De tentoonstellingswerkgroep kwam ze in 2018 op het spoor bij de expositie Hemels Licht. Twee ramen zijn door Joep Nicolas gemaakt voor het torenportaal van de kerk in Liessel, maar vanwege zijn ruzie met Hendrik Wiegersma hier verwijderd. De Roermondse Stichting 1880 gaf ze in bruikleen. Vier ramen komen uit het Fratershuis. Museum De Wieger stelde het raam van St. Hubertus beschikbaar, gemaakt door Henri Jonas, Een particulier leverde een raam van Sint Joris. Een ander een van de 6 ramen die in 1944 bedoeld waren voor de Maria Vredeskapel, maar daar nooit geplaatst. Over bruikleen van twee andere ramen uit deze serie zijn we nog in gesprek met het Noord Brabants Museum. Architect Hans Flapper ontwierp de omlijstingen van de ramen, Frank Donkers en Stijn Swinkels voerden het uit. Bij de ramen is een informatiefolder beschikbaar.

Concertcyclus: "The Duality of Time"
zondag 16 oktober 2022 | 16:00 - 17:00

Concertcyclus: "The Duality of Time"

Concert door ‘Kaduo Sax and Perc’: André Neto, percussie en Carlos Saraiva, saxofoon

De entree is gratis. Wel vragen wij bij de uitgang een vrijwillige bijdrage (met een richtbedrag van € 5,= per persoon) om de concertcyclus mogelijk te blijven maken. Het is mogelijk om te pinnen.

Voor u treden op

André Neto: Portugese allround percussionist, gespecialiseerd in melodisch slagwerk en kamermuziek. Door de jaren heen is hij gericht geweest op het vormgeven van geluid met verschillende bewegingsbenaderingen, zoals gewicht, snelheid en gripmodulaties. Dit jaar doet hij zijn laatste bachelorjaar bij Fontys AMPA Classical Music, en werkt hij samen met enkele ensembles en orkesten, zoals MetaMuziek Percussion Group, Kaduo Sax en Perc duo en het Brabants Kamerorkest (als eerste slagwerker).

Carlos Saraiva: Portugese saxofonist, 20 jaar oud. Vanaf zijn 11e tot zijn 16e volgde hij lessen bij Hugo Pinto bij de Banda Filarmonica de S. Mamede Ribatua. Op 14-jarige leeftijd begon hij zijn studie aan het Regionale Muziekconservatorium van VilaReal: eerst drie jaar in de saxofoonklas van Nuno Silva en vervolgens twee jaar bij Miriam Aneiros Muiño. Op zijn negentiende begon hij aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten in Tilburg, waar hij studeert bij Ties Mellema.

Programma

1. Opening
Philip Glass

2. Alikas
Tõnu Kõrvits

3. In memoriam rio Paraopeba
Luis Gonçalves

4. Facades
Philip Glass

5. Noites Cariocas
Bewerking van Kaduo

6. Chula Corridinha
Bewerking van Kaduo

Concertcyclus: Canto Ostinato van Simeon ten Holt
vrijdag 28 oktober 2022 | 21:00 - 22:00

Concertcyclus: Canto Ostinato van Simeon ten Holt

Concert uitgevoerd door Martien Maas (piano), Bert Augustus (Smitsorgel), Arjan Mooij (koororgel)

met beelden van werken uit de serie ‘in de ban van de Aa’

 

geschilderd en toegelicht door:

Emelie Jegerings en Jolanda Tielens

Download agenda in ical formaat ical