Wereld

Vastenaktie

logo_klein (2)

Jaarlijks organiseren de gezamenlijke missiecomités in de veertigdagentijd de Vastenaktie. Zij kiezen een van de projecten die Vastenaktie Nederland aanbiedt en brengen dit onder de aandacht van de parochianen. Het doel van de Vastenaktie is tweeledig: met het opgehaalde geld kunnen heel wat mensen geholpen worden. Daarnaast kan de manier waarop elders in de wereld met problemen wordt omgegaan ons de ogen openen en aan het denken zetten hoe wij omgaan met elkaar.

In 2015 vragen we aandacht voor: de theeplantages van Sri Lanka

Wie op internet zoekt naar informatie over Sri Lanka vindt al snel prachtige foto’s van een paradijselijk vakantieland: hagelwitte palmstranden, eeuwenoude boeddhistische tempels en natuurlijk de vriendelijke olifanten. Wereldberoemd zijn ook de fotogenieke theeplantages, hier ooit door de Engelsen aangelegd.

Tijdens de Vastenaktiecampagne 2015 zullen we zien dat achter de mooie foto’s vaak een schrijnende werkelijkheid schuil gaat. De Tamil-gemeenschappen op de theeplantages leven bijvoorbeeld extreem geïsoleerd, vaak in grote armoede. Het campagneproject 2015 is het werk van caritasorganisatie Setik van het bisdom Kandy. Setik helpt onder andere de Tamil-gemeenschappen op de theeplantages zich te ontwikkelen en uit hun isolement te treden.

 

Plaatselijke projecten

Door het jaar heen wordt ook aandacht gevraagd voor projecten waarmee parochianen een relatie hebben en waarbij ze vaak nauw betrokken zijn.

 

Driekoningen zingen

In Deurne is het een goede gewoonte dat kinderen in de dagen na kerst rondtrekken en al zingend geld ophalen voor de plaatselijke missionarissen of andere goede doelen. Het snoep dat ze ook ophalen mogen ze zelf houden.

drie koningen

 

Deurne Millenniumgemeente

MG rood bord

De gemeenteraad van Deurne heeft onze gemeente onlangs uitgeroepen tot Millenniumgemeente. Dat betekent dat de gemeenteraad de millenniumdoelstellingen onderschrijft en in Deurne bijpassende activiteiten ondersteunt. Team 2015 (waarbij o.a. het platform Diaconie van onze parochie, de Wereldwinkel en Natuur en milieucentrum de Ossenbeemd betrokken zijn) heeft het initiatief daartoe genomen.

Een Millenniumgemeente zet zich in om een zichtbare bijdrage te leveren aan het behalen van de Millenniumdoelen, zoals het tegengaan van armoede en honger, het opheffen van de ongelijkheid tussen man en vrouw, werken aan een duurzaam leefmilieu, betere toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, schoon water en mensenrechten.

In Deurne zijn al veel initiatieven, die aansluiten bij deze Millenniumdoelen. Door de krachten te bundelen kunnen die versterkt worden. Met de formele status van Millenniumgemeente kan de gemeente Deurne laten zien, dat zij de eigen kracht van lokale initiatieven ondersteunt.