Eerste Communie

Doop – Communie – Vormsel

De eerste communie, is de tweede stap in een serie van drie initiatiesacramenten. De eerste was de doop. Het kind kreeg water over het hoofd. Kind van mensen is het, en ook kind van God. Toen al werd gezegd: ‘Jij hoort er helemaal bij.’ Nu bij de eerste communie kan het kind zelf meedoen. En in groep 8 is het vormsel de bevestiging van de groei van het kind. Dan zenden we het op weg: ‘Ga maar je eigen weg, je kunt het.’

Groep 4

De eerste communie is bedoeld voor kinderen vanaf groep 4 van de basisschool. Dit heeft te maken met leesvaardigheid en denkniveau. Kinderen die nog in groep 3 zitten kunnen daarom niet meedoen. Zij mogen nog een jaar wachten. We maken hierop geen uitzondering.

Het ontvangen van de eerste communie kan in alle kerken. Jaarlijks kan er in elke kerk een gezamenlijke eerste-communieviering zijn.

Aanmelden

Leerlingen van groep 4 van de basisschool worden uitgenodigd om mee te doen aan de voorbereiding op de eerste communie. Het is voor ons onmogelijk om precies te weten wie voor de eerste communie in aanmerking komt. Wij verzoeken ouders van communicanten dan ook zelf attent te zijn op de aanmeldingsdatum. Deze is doorgaans al in september. Als de voorbereiding eenmaal begonnen is, is het niet meer mogelijk om tussentijds aan te sluiten.

Voor de voorbereiding op de eerste communie vragen wij een bijdrage in de onkosten. Zie hiervoor de pagina Tarieven en bijdragen.

 

De aanmelding inclusief betaling via iDEAL verloopt voor alle locaties via deze website. Kijk begin september op de pagina: Formulieren.

 

Voorbereiding

De voorbereiding op de eerste communie is minstens even belangrijk al de eerste communieviering zelf. Wij verwachten dat wie zich aanmeldt, ook bij de voorbereidingsbijeenkomsten aanwezig is, de bijbehorende vieringen bezoekt en ook thuis met het project bezig is. Vanuit de parochie kan nog zoveel georganiseerd worden om een kind voor te bereiden op de eerste communie, maar als dat binnen het gezin niet gedragen en beleefd wordt, dan hebben alle inspanningen weinig zin. Geloofsoverdracht gebeurt allereerst in het gezin.