75 jaar bevrijding – herdenking overleden veteranen

17 september 2019
Foto: DeurneWiki

Vanaf september 2019 vieren we dat er 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Deurne, Vlierden, Walsberg en Zeilberg werden in het kader van de operatie Market Garden op 24 september 1944 bevrijd. Liessel en Neerkant werden voor de eerste keer bevrijd op 23 september 1944. Liessel viel weer in Duitse handen op 29 oktober 1944, maar werd definitief bevrijd op 1 november 1944. In Neerkant kwamen de Duitsers op 27 oktober terug. Op 2 november 1944 volgde de uiteindelijke bevrijding door de geallieerden. Helenaveen werd pas op 20 november 1944 bevrijd.

Sindsdien leven we in vrijheid. Toch is die vrijheid niet vanzelfsprekend. Veteranen weten maar al te goed dat vrede soms bevochten moet worden. Zij hebben hieraan een bijdrage geleverd en ondervonden hoe bitter deze strijd kan zijn. Tot op de dag van vandaag zendt Nederland militairen en burgers uit om overal ter wereld vrede te bewerken, soms met het wapen in de hand. Velen kost dit veel, een aantal betaalt dit met hun leven. Die enorme inzet verdient respect en waardering.

Die waardering willen wij uitspreken tijdens de viering op zondag 29 september 2019, om 10.30 uur in de St. Willibrorduskerk aan de Markt te Deurne. Pastoor/deken Paul Janssen zal hierin voorgaan samen met veteranenaalmoezenier b.d. Liduina van den Broek. Het Seniorenkoor 2000 zal zingen. Jerom Coppus speelt de Last Post.

Vanouds herdacht de gemeente Deurne op de laatste zondag van september de leden van de Bond van Oud-strijders in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Dat doen we natuurlijk ook tijdens deze viering. Maar geheel in lijn met het beleid in Nederland, schenken we ook aandacht aan alle veteranen die na hen zijn uitgezonden of zelfs op dit moment op missie zijn.

Roermond, 1 september 2018. Nationale herdenking Indië monument; verbindend monument