Helmonds Vocaal Ensemble – “De magie van koorzang”

3 september 2023
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zondag 03 september 2023
16:00 - 17:00

Locatie
St. Willibrorduskerk Deurne

Categorieën


 

Dit bijzondere concert met hoogtepunten uit het koorrepertoire wordt uitgevoerd door het projectkoor van het HVE onder leiding van Jeroen Felix.

Uitgevoerd worden:

  • Miserere Mei – G. Allegri
  • Crucifixus – A. Lotti
  • Hymn to St. Cecilia – B. Britten
  • Diliges Dominum – W. Byrd
  • Fair is the Heaven – W. Harris
  • The Deer’s Cry – A. Pärt
  • Ubi Caritas II – O. Gjeilo
  • Agnus Dei – S. Barber
  • Unicornis Captivatur – O. Gjeilo

Het Helmonds Vocaal Ensemble bestond in 2018 25 jaar en stond tevens al 25 jaar onder de bezielende leiding van dirigent Jeroen Felix. Het is een kamerkoor dat ongeveer 20 leden telt. Leden komen niet alleen uit Helmond maar uit de wijde omgeving waaronder Eindhoven, Weert, Veghel, Uden en Nistelrode.
Het HVE zong verschillende Requiems, o.a. van Duruflé, Fauré, Pizzetti, De Morales en Rutter. Daarnaast zijn werken uitgevoerd van Buxtehude, Schütz, Tallis, Byrd, Willcocks en Clement. Ondanks de kleine bezetting deinst het koor niet terug voor een 10-stemmig werk zoals het Stabat Mater van Domenico Scarlatti.
Om de scholing van het koor te verbeteren, streeft het HVE ernaar om ieder seizoen aan een workshop deel te nemen. Zo vonden er eerder al workshops van The King’s Singers, het Nederlands Kamerkoor en Paul Phoenix (ex- King’s Singer) plaats. Deze workshops hebben niet alleen een zeer leerzaam effect, maar dragen in positieve zin bij aan de sfeer binnen het koor. Jaarlijks worden er ongeveer 6 concerten door het kamerkoor gegeven in Helmond en omstreken.
In het jaar 2022 is het Helmonds Vocaal Ensemble gestart met een projectkoor. Onder leiding van dirigent Jeroen Felix wordt in vijf tot acht repetities een uitdagend programma ingestudeerd. Ieder project wordt afgesloten met twee concerten ergens in de provincie Noord-Brabant. Het projectkoor van het Helmonds Vocaal Ensemble staat garant voor kwalitatief hoogwaardige concerten.

Jeroen Felix, geboren in Boxtel, studeerde hobo bij Koen van Slogteren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
Na zijn eindexamen hobo studeerde hij koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Zijn docenten aldaar waren Reinier Wakelkamp en Kerry Woodward. Daarnaast volgde hij diverse cursussen op het gebied van koor- en orkestdirectie, Gregoriaans en barokhobo.
Als hoboïst concerteerde hij in binnen- en buitenland zowel solistisch als in ensembleverband. Als kerkmusicus was hij verbonden aan de Stadskerk St. Cathrien te Eindhoven, en mede oprichter van de concertserie ‘Muziek in de Cathrien’.
Hij is dirigent van het Helmonds Vocaal Ensemble en van 1990 tot en met 2009 dirigent van kamerkoor Musica Vocalis uit Uden.
In september 1996 werd hij aangesteld als Rector Cantus van de Schola Cantorum van de Kathedrale Basiliek St. Jan in `s-Hertogenbosch.
Met deze koren dirigeerde hij talloze concerten in binnen- en buitenland en verleende hij medewerking aan diverse radio-, televisie- en cd opnamen. Op 16 april 2005 nam hij de Anjer Kinderkoor Zangprijs, een cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, in ontvangst. De prijs is aan Jeroen Felix toegekend als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet op het terrein van methodisch zangonderricht aan kinderen en de wijze waarop hij daaraan als dirigent van kinderzangkoren in Noord-Brabant vorm en inhoud heeft gegeven.
Van 2010-2012 is hij werkzaam geweest als consulent vocale muziek bij de Stichting Kunstbalie te Tilburg.
Sinds 2006 is hij tevens dirigent van het Bach Collegium ‘s-Hertogenbosch, een vocaal en instrumentaal barokensemble. Dit ensemble is inmiddels bekend geworden door de serie ‘Bach op zaterdag’ in ‘s-Hertogenbosch. Jeroen Felix is initiatiefnemer van deze serie en oprichter van het Bach Collegium ‘s- Hertogenbosch.
In 2018 werd hij voor zijn verdiensten tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.