‘Licht en schaduwen’ – piano recital door Vera Fonte

19 maart 2023
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zondag 19 maart 2023
16:00 - 17:00

Locatie
St. Willibrorduskerk Deurne

Categorieën


‘Licht en schaduwen’- piano recital door Vera Fonte

Voor u treedt op:

Vera Fonte behaalde een bachelordiploma piano en een masterdiploma muziekonderwijs aan de Universidade do Minho (Braga, Portugal), waar ze studeerde bij pianist Luís Pipa. In 2020 promoveerde ze aan het Royal College of Music in Londen, gefinancierd door de Foundation for Science and Technology (FCT), MacFazdean Whyte Award en Barry Shaw Award. Tijdens haar studie in Londen deed ze onderzoek naar het onthouden van muziek en kwam ze in contact met pianisten als Andrew Zolinsky.

Gedurende haar hele carrière is Vera onderscheiden met verschillende nationale en internationale prijzen op piano- en kamermuziekconcoursen. De afgelopen jaren gaf ze verschillende solo- en kamermuziekconcerten in landen als Portugal, Italië, Nederland, Servië en Engeland en werd ze uitgenodigd om op te treden op festivals zoals Lincolnshire International Chamber Music Festival, Festival Percursos da Música (Ponte de Lima ) en Klassieke Muziek Fest (Vale de Cambra). Als soliste trad ze op met Orquestra Académica van de Universiteit van Minho en het orkest “Sinfonieta de Braga”, onder leiding van Toby Hoffman, Vitor Matos en Carlos Dias. Ze heeft ook orkestprojecten geïntegreerd, waarbij ze heeft gewerkt met het “Globus”-orkest in Trento (Italië), onder leiding van Juliàn Lombana en het Academisch Orkest van de Universiteit van Minho, waar ze heeft deelgenomen aan een cd-opname van de Portugese componist António Vitorino d ‘Almeida’s werken. Op het gebied van hedendaagse muziek heeft Vera samengewerkt met componisten van het Royal College of Music, namelijk Wynton Guess en Dan Mcbride, en heeft ze stukken van Portugese componisten in première gebracht, waaronder António Vitorino d’Almeida, Paulo Bastos, Luís Pipa en Eduardo Sousa. In 2012 nam ze deel aan de “Culturele Hoofdstad van Europa”, in Guimarães, met werken van Eurico Tomaz de Lima.

Naast haar activiteit als performer heeft Vera Fonte van 2015 tot 2018 gewerkt als Graduate Teaching Assistant aan het Royal College of Music en is ze uitgenodigd om lezingen en workshops te geven in instellingen zoals Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, Guildhauld School van Muziek en Drama, Morley College en de Nieuwe Universiteit van Lissabon. Sinds 2018 is ze gastprofessor en begeleidend pianiste aan de afdeling Muziek van de Universiteit van Minho en sinds 2021 als gastprofessor aan Escola Superior de Artes Aplicadas in Castelo Branco. Vera is momenteel vicevoorzitter van de European Piano Teachers Association (EPTA) – Portugal.

 

Programma:

Schubert, F. (1797-1828). Piano Sonata in A minor, op. 143. D. 784.

 1. Allegro giusto
 2. Andante
 3. Allegro Vivace

Debussy, C. (1862-1918). Pour le Piano.

 1. Prelude – Assez animé et très rythmé
 2. Sarabande – Avec une élégance grave et lente
 3. Toccata – Vif

Pipa, L. (1960-). Sombras (Shadows).

 1. Lento – poco piu mosso – The relation between Light and Shadow, intersected by the flutter of a bird and the gurgle of Life among Nature.
 2. Moderato giocoso – The marionettes, lightened by brief evocations of the main theme, ending with the calmly descending Light.
 3. Andante tranquillo – The subtle floating of the balloons that rise and fall.
 4. Drammatico – Tranquillo – Agitato – Christ crucified, arbitrating the struggle between Good and Evil.
 5. Largo – The tranquility between Man and Nature.
 6. Grandioso – Presto agitato – The triumph of Light, culminating in the liberation of the marionettes and the blasting of the balloons, “in the twirl of destinies”.