Orgelconcert Nationale orgeldag

10 september 2022
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zaterdag 10 september 2022
16:00 - 17:00

Locatie
St. Willibrorduskerk Deurne

Categorieën


Door de deelnemers aan het Orgelpracticum Deurne o.l.v. Bert Augustus

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat César Auguste Franck (1822-1890) geboren werd. Daarom hebben de deelnemers van het Orgelpracticum zich dit jaar met zijn muziek voor orgel bezig gehouden.

Franck woonde en werkte sinds 1835 bijna onafgebroken in Parijs. In 1859 werd hij organist van de nieuwe Église Sainte-Clotilde, het eerste neogotische kerkgebouw van Frankrijk. César Franck heeft naast veel orgelmuziek ook veel andere muziek geschreven. Van een aantal genres één stuk: de sonate voor viool en piano, het pianokwintet en de symfonie in d horen bij zijn belangrijkste werken. En Franck schreef veel kamermuziek en zeer virtuoze muziek voor piano.

Voor orgel schreef Franck meerdere grote werken zoals de op late leeftijd gecomponeerde Trois Chorals pour grand orgue avec pédale obligée. Maar Franck schreef ook veel kleinere werken, speciaal voor de Katholieke eredienst. Dan gaat het bijvoorbeeld om de bekende bundel L’Organiste; muziek die ook voor Harmonium gedacht is.

Op deze middag klinkt onder meer muziek uit L’Organiste en ook zijn derde Choral.

Voor u treden op:

Harry Bootsma (1958) woont in Deurne en was docent klassieke talen aan het Willibrord Gymnasium. Hij is al vele jaren actief als dirigent, koorzanger en organist. Hij volgde orgellessen bij Jacques van den Dool en Jan van de Laar.

Anneke Waalwijk (1955) is van jongs af aan liefhebber van orgelmuziek. Pas op latere leeftijd heeft ze orgelles genomen. In 2001 is zij begonnen met les bij Véronique van den Engh op het monumentale Vollebregt-orgel (1851) in de Sint-Cathrien in Den Bosch. Ook heeft zij twee jaar les gehad van Bert Augustus.

Paula van Diesen (1940) woont in Deurne. Ze heeft gewerkt als dirigent en organist. Zij heeft les gehad van Klaas Stok, Cor Ardesch en Wilbert Berendsen.

Tilly Claessens (1951) woont in Deurne en heeft gewerkt in het onderwijs. Zij heeft orgelles gehad van Sylvia Berghs en begeleidt verschillende koren op orgel en piano. Ook zingt zij in een koor.

Jan Peters (1956) woont in Deurne en is werkzaam als chemisch analist. Hij volgt nu lessen op de Kunstacademie in Neerpelt, theorie bij Peter Testelmans en orgel bij Bart Wuilmus. Hij begeleidt koren in Ommel en Ysselsteyn.

Bianca Venner (1979) woont in Vlierden. Ze begeleidt als organist, al sinds 1998 het kinderkoor in Vlierden tijdens vieringen. De Eerste Heilige communies vallen ook vaak onder haar begeleiding en sinds een aantal jaren verzorgt ze de repetities van het koor. Ze heeft tot haar achttiende orgelles gehad van Heinz Hermans.

Marinus de Pooter (1962) woont in Deurne en is management consultant. Hij volgt orgellessen bij Tommy van Doorn en was gedurende de eerste tien jaar voorzitter van de concertcyclus St. Willibrorduskerk.