Orgelconcert door Willem Hörmann

17 juli 2022
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zondag 17 juli 2022
16:00 - 17:00

Locatie
St. Willibrorduskerk Deurne

Categorieën


Willem Hörmann (‘s-Hertogenbosch 1953) studeerde af in vijf richtingen waaronder kerkorgel en piano. Als organist is hij verbonden aan de monumentale Sint-Cathrienkerk te ‘s-Hertogenbosch waar zich het grote historische Vollebregtorgel bevindt; daarnaast is hij organist in de Abdij van Berne in Heeswijk, de H. Hartkerk te Vught en de SOW-kerk te Berlicum.

Hij werkte mee aan diverse uitvoeringen met koren en opname’s voor radio, tv en cd. De afgelopen jaren bespeelde hij tijdens concerten meer dan 100 orgels in binnen- en buitenland, waaronder België, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Polen, Israël, Canada en de VS.

Door diverse Brabantse orgelkringen werd hij de afgelopen jaren steeds opnieuw voor het geven van concerten uitgenodigd. Op zijn repertoire staan de meeste grote werken van J.S. Bach, symfonieën van Widor, Dupré en Vierne, grote werken van Olivier Messiaen, César Franck, Franz Liszt, J.P. Sweelinck, eigen werken en improvisaties. Regelmatig voert hij hedendaagse werken uit van componisten die hij in levende lijve heeft horen spelen, zoals Naji Hakim en Thierry Escaich; ook laat hij regelmatig werken horen van Brabantse componisten uit de 20ste eeuw zoals Louis Toebosch, Antoon Maessen en Jos van Amelsvoort. Op veel concerten die hij samen met vooraanstaande koren gaf stonden omvangrijke werken op het programma, waaronder werken voor twee koren en twee orgels; ook begeleidde hij tal van solisten.

Hij zette zich in voor de Brabantse Orgelfederatie, en jarenlang voor de besturen van de Stichting Orgelkring “Hendrik Niehoff”, de Interkerkelijke Stichting Opleiding Kerkmuziek, hij was actief als bestuurslid van de Vrienden van het Smitsorgel Sint-Lambertuskerk Rosmalen en de Stichting Regionale Muziekschool ‘s-Hertogenbosch en hij richtte de Orgelkring Sint-Cathrien op die elk jaar een serie orgelconcerten organiseert in de Sint-Cathrienkerk te ‘s-Hertogenbsoch.

Op Youtube zijn meer dan 100 opnames van hem te vinden. Meer informatie: www.willemhormann.nl

Programma:

Koororgel (beneden):

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621):
– Allein Gott in der Höh sei Ehr
– Balletto del granduca (5 variaties)

Korte mondelinge toelichting (beneden).

Groot orgel (boven):

César Franck (1822-1890):
– Offertoire in C
– Piece Héroïque

Parafrase over (kerk)melodieën van Bernard Huijbers (1922-2003)

Georg Philipp Telemann (1681-1767):
– Cantabile,
– Fantasia nr. 8 in g

Parafrase over melodieën van The Beatles

Max Reger (1873-1916):
– Melodia in B
– Toccata Op. 59 No.5 in d