Pianorecital door Manon Berendschot

15 oktober 2023
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zondag 15 oktober 2023
16:00 - 17:00

Locatie
St. Willibrorduskerk Deurne

Categorieën


‘1900: van laatromantische naar moderne muziek’

Voor u treedt op:


Pianiste Manon Berendschot groeide op in Breda. In het dichtbijgelegen Tilburg studeerde zij aan het Fontys Conservatorium bij Nicolas Callot. Nadat zij daar in 2021 haar bachelor-diploma had behaald, verhuisde ze naar Brussel voor de master aan het Koninklijk Conservatorium bij Piet Kuijken. Hier zal ze binnenkort afstuderen. Als voorbereiding zal ze op 15 oktober haar eindrecital al een keer spelen in de Willibrorduskerk in Deurne

Het programma bevat werken van Leoš Janáček, Karol Szymanowski, Alexandr Scriabin en Johannes Brahms. De stukken zijn allemaal geschreven tussen 1893 en 1905, een interessante tijd in de klassieke muziekgeschiedenis. U kunt zowel de laat-romantische klanken uit de 19e eeuw horen als het begin van de moderne klanken uit de 20e eeuw.

De Sonate van Janacek voelt indringend en urgent, het heeft harde, luide passages, maar in het tweede deel (“dood”) ook hele verstilde momenten. In de muziek van Szymanowski en Scriabin kunt u genieten van lyrische melodieën die ondersteund worden door de speciale harmonieën die de muziek van deze twee componisten karakteriseert. De klavierstücke van Brahms tot slot beginnen met een melanocholisch eerste deel en eindigen met een triomfantelijk vierde deel met een onstuimig einde.

Programma

 1. Janáček– Piano Sonate 1.X.1905
  I. Voorteken (Předtucha)
  II. Dood (Smrt)
 2. Szymanowski– 9 Preludes, Op.1
  VII. Moderato
 3. Scriabin– Fantasie in B mineur, Op.28
 4. Szymanowski– 9 Preludes, Op.1
  VIII. Andante ma non troppo
 5. Brahms– 4 Klavierstücke Op.119
  I. Intermezzo. Adagio (B minor)
  II. Intermezzo. Andantino un poco agitato (E minor)
  III. Intermezzo. Grazioso e giocoso (C major)
  IV. Rhapsody. Allegro risoluto (E major)