Appels

25 september 2016
Foto: José Naalden

De afgelopen maanden heeft kunstenares Marjan van Rooij in de St. Willibrorduskerk Deurne gewerkt aan haar schilderij De Appelboom. Bij haar deelname aan de expositie ‘Reflectie’ vond zij de interactie met de bezoekers belangrijk. Dat werd een groot succes. Menigeen bleef even met haar buurten over het schilderij, dat haar zorg over de toekomst van het boerenbedrijf spiegelde met het schilderij ‘De kruisdraging’ van Hendrik Wiegersma.

Het begon met een leeg doek van twee bij drie meter met wat appelpitjes eronder. Gaandeweg groeide de boom, schilderde Marjan zichzelf onder de boom, lagen er Milkakoeien in de wei, kwam een poes verrassend tevoorschijn, begonnen de gezichten tussen de bomen van iedereen die een – vaak negatieve – mening heeft over het boerenbedrijf te leven. Er lagen rotte appels – heel actueel na de gigantische hagelbui die veel oogst verwoestte. Maar uiteindelijk was het schilderij klaar en waren de appels rijp. Op zondag 25 september 2016, een dag na Nationale Appelplukdag, deelde Marjan appels uit aan de kerkgangers. Haar geste werd alom gewaardeerd.

Het schilderij ‘De Appelboom’ en de rest van de expositie ‘Reflectie’ is nog te bewonderen tot en met zondag 23 oktober 2016, dinsdag t/m zondag tussen 14.00 en 16.00 uur.