Bijbelse beelden 26

26 december 2014

Het salomonsoordeel (1 Koningen 3)

Koning Salomo, zoon van David en Batseba, was niet alleen een groot staatsman en bouwer van de tempel in Jeruzalem; hij is vooral de geschiedenis ingegaan als een wijze rechter. Heel de wereld stond versteld van zijn wijze oordelen.

Zo deed het verhaal de ronde, dat twee vrouwen, die bij elkaar woonden, allebei een kind baarden. Toen de ene baby overleed, verwisselde zijn moeder de beide baby’s. Maar de andere vrouw zag meteen, dat het dode kind niet van haar was. Het conflict liep zo hoog op, dat ze beiden voor de rechterstoel van Salomo belandden. Die hoorde het hele verhaal aan en zei: “Hak het levende kind in tweeën en geef beide vrouwen de helft”. “Nee”, riep de echte moeder, “laat het kind leven; geef het dan maar aan haar”. Zo kwam Salomo er achter, wie de ware moeder was.

De God van de bijbel moet niets hebben van rechters, die de zwakken onderdrukken en die weduwen en wezen geen recht laten wedervaren. God stuurde zijn profeten, om in felle bewoordingen corrupte rechters aan te klagen. De wijze rechter Salomo is en blijft een stralend voorbeeld. Zijn naam is dan ook vol sjaloom: vrede.

 

beeld: pater Herman Falke scj
tekst: pater Piet Schellens scj