Bijbelse beelden 64

6 november 2015

De overspelige vrouw (Johannes 8)

Ook dit verhaal herinnert aan een geschiedenis uit de joodse bijbel: de kuise Susanna mocht blijven leven, terwijl haar rechters werden veroordeeld. Hier komen de Farizeeën aanzetten met een vrouw, die op overspel betrapt is. De overspelige man blijft zoals gewoonlijk buiten beeld. Ze gaan de vrouw stenigen, want zo is de wet. De vrouw slaat wanhopig de handen voor de ogen en wacht op de stenen die haar zullen doden. Maar de Farizeeën willen eerst Jezus in diskrediet brengen en vragen zijn mening. Jezus zwijgt en schrijft iets in het zand. Dan volgt zo’n typisch ontwapenende uitspraak, waar Jezus patent op heeft: “Wie van u zonder zonden is, werpe de eerste steen”.

Jezus neemt niet de oude wet als uitgangspunt, maar oordeelt vanuit het nu met deze aanklagers en deze vrouw. Ineens ontdekken de Farizeeën, dat ze naast de vrouw in de beklaagdenbank zitten. Want wie is zonder zonde? Tegenover God staan we allen schuldig.

De Farizeeën begrepen het en ze dropen af, maar ze gingen Jezus mateloos haten. Toch wilde Jezus alleen maar duidelijk maken, dat God reddend en genezend bezig is met kleine, gebroken mensen. De vrouw kreeg van Jezus haar leven terug: “Ik veroordeel u niet, ga heen en zondig niet meer”.

Dit verhaal is volop evangelie; de blijde boodschap. dat geen zonde onherstelbaar is. De weg naar God is voor niemand geblokkeerd; als je maar in Jezus gelooft.

 

beeld: pater Herman Falke scj
tekst: pater Piet Schellens scj