Bijbelse beelden 87

29 april 2016

Bij Marta en Maria (Lucas 10)

Een huiselijk tafereeltje: twee zussen die ruzie maken en Jezus als vredestichter. Jezus is op bezoek bij zijn vriend Lazarus en diens zussen in Bethanië. Marta is druk aan het redderen om haar gast goed te onthalen; Maria is een en al oor voor wat Jezus vertelt. Dan zegt Marta nijdig: “Laat haar ook eens wat doen!” Maar Jezus vindt geestelijk voedsel belangrijker dan eten. Maria heeft het beste deel verkozen en Marta, die zich zo uitslooft, druipt teleurgesteld af.

De evangelist heeft het hier over twee rolpatronen in de kerk.
Maria staat voor al diegenen, die zich geheel wijden aan de dienst van het Woord; zij gaan helemaal op in liturgie en geloofsverkondiging.
Marta doet ook een goed werk, dat wordt aangeduid met het Griekse woord diaconie: de handen uit de mouwen steken om je medemens te helpen.

In de kerk heb je beide figuren nodig. Jezus lijkt hier de vele vrijwillig(st)ers, die zich totaal inzetten voor anderen, te waarschuwen: “Jullie doen prima werk, maar hol jezelf niet voorbij. Neem ook eens de tijd om je accu op te laden. Zorg dat de bron van je inspiratie niet opdroogt”.

Een wijze les voor veel professionele en vrijwillige werkers in Gods wijngaard.

 

 

beeld: pater Herman Falke scj
tekst: pater Piet Schellens scj