Bisschop opent expositie

27 mei 2016

Op zondag 29 mei 2016 heeft de nieuwe bisschop van ‘s-Hertogenbosch, Mgr. Gerard de Korte, een bijzondere expositie in de St. Willibrorduskerk Deurne geopend: lokale kunstenaars uit de Brabantse Peel zijn de uitdaging aangegaan om te reflecteren op de bronnen die Hendrik Wiegersma, arts en schilder, tussen 1920 en 1960 inspireerden voor zijn religieuze werken.

expositie 1

Elk jaar is er tijdens de openstelling van de kerk in de zomermaanden een expositie. Dit jaar voor de elfde keer. Lezend in het boek ‘De Wieger – De man, zijn huis en de collectie’ van Lex van de Haterd, ontdekten we dat het grootste werk van Wiegersma, de triptiek van Christus met de veertien apostelen, al ruim vijftig jaar in de kerk hangt. Een jubileum om te vieren met meer religieuze werken van de Deurnese dokter-schilder. Museum De Wieger reageerde direct positief en stelde een aantal bijzondere werken ter beschikking.

expositie 2

Al sparrend ontstond het idee om lokale kunstenaars uit te nodigen om, op basis van de “bron” van Wiegersma’s inspiratie, hun eigen en hedendaagse invulling te geven aan de diverse themata. Tot onze verrassing zijn 20 (!) lokale kunstenaars aan het werk gegaan. Was de aanvankelijke reactie van velen “Ik heb eigenlijk niks met de Kerk”, toch begon de inspiratie op te borrelen na een kijkje in de kerk en een handreiking bij de bijbelse thema’s die verrassend eigentijds blijken te zijn.

Wilma Koolen-Hermkens en pastoor Paul Janssen schreven korte bezinnende teksten om de oude en nieuwe kunstwerken met elkaar te verbinden.

Lees hier het artikel op de website van het Weekblad voor Deurne.

De expositie is vanaf 1 juni tot en met 23 oktober 2016 dagelijks (behalve op maandag) te bezichtigen, tussen 14.00 en 16.00 uur en gratis toegankelijk.

banieren opening