Dodenherdenking

30 april 2018

Op vrijdag 4 mei 2018 wordt op diverse locaties stilgestaan bij de herdenking van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en conflicten en vredesmissies nadien.

St. Willibrorduskerk Deurne

In de St. Willibrorduskerk Deurne begint de herdenking om 19.45 uur. Het VrijTijdsOrkest speelt. Bijzonder is dat de kinderen van het Persbureau van Prodas een livestream zullen verzorgen via Youtube. Zij hebben ook een filmpje gemaakt. Dit zal aan het begin van de herdenking getoond worden. Verder zijn er bijdragen van leerlingen van het Peellandcollege, dominee Ada Rebel, pastoor Paul Janssen, gemeente Deurne, Jerom Coppus, Scouting Deurne en het St. Antonius Abtgilde. Na het defilé en de vendelgroet nodigt het Oranjecomité iedereen uit om nog even na te praten bij Plein 5.

Zeilberg: Den Draai en oorlogmonument

In Zeilberg begint de dodenherdenking om 19.00 uur in Den Draai met medewerking van pastoor Paul Janssen, leerlingen van Basisschool Zeilberg, raadslid Nick Thijssen namens de gemeente Deurne, harmonie Excelsior, zangvereniging Animato en van familieleden van Frans van de Mortel, die dit jaar de krans zullen leggen.

Dit jaar zal een krans gelegd worden door de nabestaanden van Franciscus (Frans) van de Mortel, die op 29 september 1944 getroffen werd door een granaatscherf nabij zijn huis in de Kulertseweg. In eerste instantie leken zijn verwondingen mee te vallen en werd hij thuis verpleegd. Toen zijn toestand verslechterde, werd dokter Hendrik Wiegersma opgeroepen. Die stuurde de inmiddels verzwakte Frans naar het St. Antoniusziekenhuis in Helmond. Daar overleed Frans precies een week na de granaatinslag aan zijn verwondingen op 6 oktober 1944. Frans werd slechts 59 jaar en was het zoveelste slachtoffer, na de bevrijding van ons dorp. Na afloop is er gelegenheid om in Den Draai een kop koffie met cake te gebruiken en om na te praten.

Neerkant

In Neerkant begint de herdenking om 19.30 uur in De Moost. Daarna trekt de stoet naar het monument bij het kerkplein.

Helenaveen

In Helenaveen start de stille toch om 19.30 uur bij De Gouden Helm.

Liessel

In Liessel start de herdenking om 19.45 uur bij het monument aan de Monseigneur Berkvensstraat.