De kerk steen voor steen

13 juli 2017

Lezing door Hans Flapper
zaterdag 12 augustus 2017, 16.00 uur
St. Willibrorduskerk Deurne
vrije entree

Architect Hans Flapper maakte voor de expositie “De kerk steen voor steen” een fraaie tijdlijn met de geschiedenis van de Deurnese kerken gekoppeld aan de plaatselijke en landelijke historie en architectuur. Hij kan daarover boeiend vertellen. Dat wil hij dan ook graag doen op zaterdag 12 augustus 2017.

Vragen die Hans Flapper aan aan de orde wil stellen en waarover hij zijn gedachten laat gaan, zijn:

  • Waarom een kerk? (kerk met een kleine k, kerkgebouw). Jezus heeft nooit een kerk gebouwd en daar ook geen aanwijzingen voor gegeven. Ook de eerste christenen hadden geen kerken. Na de afkondiging van godsdienstvrijheid door Constantijn werden er kerken gebouwd en dat is gebeurd tot op heden.
  • Waarom zo’n kerk? Wat heeft de vorm van het kerkgebouw bepaald? Was dat de liturgie, was dat omdat men gebruik maakte van bestaande bouwtypen en welke waren dat? Hebben veranderingen in de liturgie wijzigingen in het kerkgebouw tot gevolg gehad en welke zijn dat? Hebben theologie, filosofie en politiek gezorgd voor veranderingen in het kerkgebouw?
  • Kunnen we de hierboven genoemde invloeden zien aan onze Deurnese St. Willibrorduskerk?
  • Waar gaat het naar toe met de kerk, het kerkgebouw?

Uiteraard zal Hans Flapper zijn verhaal rijkelijk illustreren met foto’s.

Hans Flapper

Hans Flapper is in 1943 in Meppel geboren. Hij studeerde architectuur in Amsterdam en behaalde zijn architectendiploma aan de academie voor bouwkunst te Tilburg. Hij heeft vele projecten ontworpen door het hele land, won enkele architectuurprijsvragen en ontving met zijn bureau Akanthus in 2001 een nominatie voor de welstandsprijs. Zijn liefde voor kerkarchitectuur kon hij concretiseren in de begeleiding van de laatste restauratie van de St. Willibrorduskerk Deurne en de herinrichting van de kerk. Op zijn vele reizen, met name naar Italië heeft hij vele kerken bezocht en gefotografeerd.

De expositie “De kerk steen voor steen” is te bezichtigen tot en met zondag 22 oktober, van dinsdag tot en met zondag tussen 14.00 en 16.00 uur.