Kerstactie voor Stichting Zambridge Senanga

14 december 2016

Elk jaar bestemmen we de helft van de kerstcollecte voor een goed doel, dat gedragen wordt door mensen uit onze eigen parochie. Dit jaar is dat de stichting Zambridge Senanga.

Senanga is een klein dorpje in Zambia, gelegen aan de Zambezi rivier. De rivier is hier 60 tot 100 meter breed. Rustig vaart men in uitgeholde boomstammen over het water. Er is geen motorboot te bekennen. ’s Avonds kleurt de hemel boven de andere oever rood door de ondergaande zon. In de Senanga lijkt de vrede dichtbij. Bertus en Jeanne van Etten waren er drie keer. Ze bezochten er twee keer hun dochter Jacobijn en haar man Hugo. Vorig jaar gingen ze met het hele gezin terug om hun geadopteerde kleinzoon Bas zijn geboortedorp te laten zien.

Vertellend over hun ervaringen bleek er in de gemeenschap van Senanga, waar wij zoveel zorgzaamheid, gastvrijheid, betrokkenheid, inzet en zelfredzaamheid zijn ook veel nood te bestaan. De Stichting Zambridge Senanga heeft tot doel om de gezondheid en het welbevinden van de meest kwetsbare groepen inwoners van Senanga te bevorderen. De medewerkers van de stichting zijn allemaal vrijwilligers die tussen 1970 en 2005 in Senanga als arts of landbouwkundige gewerkt hebben.

De stichting steunt projecten die door de lokale bevolking zijn gestart, die kleinschalig zijn en de goedkeuring hebben van de lokale autoriteiten. Ze dienen een groep en niet een individu alleen. De bijdrage van de kerstactie zal worden besteed aan leermiddelen en schoolmeubilair voor de wezen school.

In het weekend van 10 en 11 december 2016 vertellen Bertus en Jeanne in de Willibrorduskapel Visser 2, in Neerkant, Helenaveen en Liessel over hun ervaringen in Senanga. In het weekend van 17 en 18 december geven zij informatie in de Deurnese kerken.

senanga-1