Dodenherdenking 4 mei 2016

1 mei 2016

“De vrijheid omarmd” is het jaarthema voor de Dodenherdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei 2016. Op diverse plaatsen zijn herdenkingen. U vindt ze hieronder. Wanneer u op de foto klikt, vindt u meer informatie over het oorlogsmonument en de mensen die erop herdacht worden.

 

Deurne

Om 19.45 uur start de herdenking in de St. Willibrorduskerk Deurne, met medewerking van Wereldkoor Makandra, jeugd en jongeren, Scouting Deurne, burgemeeste Hilko Mak, pastoor Paul Janssen, Wilma Docters-van Leeuwen, Gilde St. Antonius Abt Deurne, trompettist Jerom Coppus. De herdenking wordt afgesloten met een defilé langs het monument in het torenportaal. Na afloop bent u uitgenodigd om nog even na te praten bij een kop koffie of thee bij Plein 5.

deurne 2

Liessel

Het programma van de herdenking begint om 18.45 uur met een eucharistieviering in de Sint Willibrorduskerk Liessel. Una Sono verzorgt de gezangen. Na afloop van de dienst, om ongeveer 19.40 uur volgt de stille tocht naar het herdenkingsmonument. Bij het monument begint de dodenherdenking met twee minuten stilte om precies 20.00 uur. Na het blazen van de ‘last post’ wordt een gebed uitgesproken en houdt de vertegenwoordiger van de gemeente Deurne een toespraak. Vervolgens worden kransen gelegd namens het gemeentebestuur, de Liesselse dorpsraad, familieleden van oorlogsslachtoffers, oud-strijders van Liessel en stichting Herdenkingsmonument Liessel. Na het voorlezen van een gedicht en het leggen van rozen door kinderen van de basisschool zal harmonie Sint Cecilia een hymne spelen en zal een ander lied ten gehore worden gebracht. De plechtigheid wordt afgesloten met het spelen en gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Aan de dodenherdenking in Liessel wordt naast de Harmonie en het koor Chanterelle medewerking verleend door de kinderen van de basisschool. Stichting Herdenkingsmonument Liessel vindt het van groot belang dat ook met name de jeugd aanwezig wil zijn bij de 4 mei herdenking.

liessel 5

Neerkant

Om 19.00 uur is er een gebedsviering in de St. Willibrorduskerk Neerkant. Daarna lopen de deelnemers naar het oorlogsmonument op het kerkplein. Een vertegenwoordiger van de gemeente houdt een toespraak. Leerlingen van de basisschool spreken gedichten uit. Fanfare St. Willibrordus zorgt voor de muzikale omlijsting. Om 20.00 uur wordt – zoals op alle locaties – twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij koffie en fris in de Moost. Het boommomument voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 wordt bij de herdenking betrokken. Ook worden enkele namen aan het oorlogsmonument toegevoegd.

neerkant 5

Zeilberg

De herdenking begint om 19.00 uur met een samenkomst in gemeenschapshuis Den Draai. Pastoor Paul Janssen zal daar een overweging uitspreken, omlijst met gedichten van kinderen van Basisschool Zeilberg en zang van Zangvereniging Animato. Om circa 19.20 uur zullen de deelnemers onder begeleiding van harmonie Excelsior in stoet naar het oorlogsmonument gaan, waar de herdenking wordt voortgezet. Elk jaar wordt één overledene in de schijnwerpers gezet. Dit jaar is dit Driek Rooijmans.

Kinderen zullen de namen van de slachtoffers uitspreken en er worden bloemen en kransen gelegd. Na afloop is er gelegenheid om in Den Draai een kop koffie met cake te gebruiken en na te praten.

zeilberg 1