Pastoor Janssen krijgt Vetlirre Medallie

15 februari 2015

Pastoor Paul Janssen is zondagochtend tijdens de Carnavalsmis in de Willibrorduskerk onderscheiden met de Vetlirre Medallie van de gemeente Deurne. Burgemeester Mak tijdens de uitreiking van de onderscheiding over de traditionele Carnavalsmis en de rol van pastoor Janssen: “Dat op deze manier het geloof met het feest van Carnaval wordt verbonden vind ik erg bijzonder. Ik vind het ook erg knap dat je daar als pastoor open voor staat en er zo’n geweldige viering van maakt. Je moet het maar durven om de duidelijk omschreven paden van de eucharistie op deze manier invulling te geven en enigszins te verleggen en te verbreden. Dat vind ik knap en het toont de kracht en de overtuiging van een goede herder.”

Op carnavalszondag 26 februari 2006 werd de eerste gezamenlijke Carnavalsmis van Pottenbakkers en Peelstrekels gehouden in de St. Willibrorduskerk in Zeilberg, voorgegaan door pastoor Paul Janssen. Voor die tijd was er in Zeilberg al een aantal jaar een Carnavalsmis.

De Carnavalsmis is niet meer weg te denken in het Carnavalsprogramma. Mak roemde Janssen ook voor zijn inzet voor de realisatie van één parochiegemeenschap in Deurne. “Jij hebt tijdens dit proces diverse bruggen weten te bouwen waardoor we nu één parochiegemeenschap hebben die met een positieve kijk gericht is op de toekomst. Een gemeenschap die samen optrekt en elkaar ondersteunt. Deze Carnavalsmis is daar een heel mooi voorbeeld van.”

De Carnavalsmis 2015 was de 22ste van pastoor Janssen: 3 in Den Bosch, 9 in Goirle en nu de tiende in Deurne. Mak: “Dat zijn samen 22 vieringen. En laat 22 nou een jubileumjaar zijn binnen het carnaval. Dat wilde ik niet zo maar geruisloos voorbij laten gaan.”

Prins Martijn en prins Patrick reikten samen de Vetlirre Medallie en de bijbehorende oorkonde uit, waarna een daverend applaus uit de volle kerk klonk. De pastoor was zeer vereerd met de onderscheiding en ziet deze ook als een waardering voor al die mensen die zich voor de voorbereiding en de uitvoering van de Carnavalsmis inzetten.

Biertonnen

De jaarlijkse biertonnenactie leverde het mooie bedrag van € 212,50 op. De biertonnen staan tijdens de Carnavalsmis bij de uitgangen. De deelnemers worden uitgenodigd om het eerste rondje voor de Deurnese missionarissen te laten zijn.