Pater Martien van Ooij scj overleden

25 maart 2018

Voor pater Martien van Ooij is op donderdag 5 april 2018 om 14.30 uur een herdenkingsdienst in de kerk van Ommel

Op zaterdag 24 maart 2018 om 16.25 uur Nederlandse tijd is de Zeilbergse missionaris pater Martien van Ooij (82 jaar) overleden. In 2013 vierde hij nog in de kerk van Helenaveen zijn gouden priesterfeest. Zijn familie publiceerde onderstaand bericht op de website van het Zeilbergse wijkblad Kontakt:

In 1964 werd hij uitgezonden naar Indonesië, waar hij behalve het geloof ook de kennis van bijv. de landbouw verspreidde. Pater Martien werd het hoofd van een daarvoor in het leven geroepen commissie. Er werden naaicursussen, cursussen voor hygiëne en cursussen voor het bewerken van grond opgezet. De commissie startte allerlei projecten en legde proeftuintjes aan met allerlei gewassen. Bij deze projecten kregen de bewoners geen geld, maar bijvoorbeeld een koe. Als de koe een kalf kreeg, mocht de boer het kalf houden en ging de koe naar de volgende boer. Zo ging dat ook met geiten en kippen. Martien was ook jaren actief in India, maar laatstelijk was hij weer in zijn geliefde Indonesië, waar hij ook zal worden begraven.

Na een reis naar India kwam Martien eind februari vermoeid terug in Indonesië. Ondanks die vermoeidheid zette hij zijn werk direct voort. Zware hoofdpijnen waren reden voor een bezoek aan het ziekenhuis. De uitslagen van de eerste onderzoeken (bloed en MRI) waren echter goed. Een week later kreeg Martien last van hartritmestoornissen. Er werd een pacemaker geplaatst, maar Martien moest wel streng rust houden. Snel daarna volgde een longontsteking en vanaf 8 maart ging zijn conditie zo sterk achteruit, dat hem in de avond van 10 maart jl. de ziekenzalving is toegediend.

Een drietal familieleden is halsoverkop naar Indonesië gegaan en heeft pater Martien daar bezocht. Hoewel communiceren er niet meer in zat, deed het bezoek de familie goed. Er kon afscheid genomen worden en men had vrede met het heengaan, zoals dat in het vooruitzicht lag.

Vrijdag 23 maart 2018 is de familie Van Ooij teruggekeerd uit Indonesië. Een dag later kwam het bericht dat Martien losgekoppeld zou worden van de apparaten die zijn afgematte lichaam ondersteunden en dat had al snel tot gevolg dat Martien definitief insliep.