Regenboog

12 april 2020

Paaswake, 11 april 2020
Genesis 6-9 en Matteüs 28,1-10

Ik vind het verhaal over de ark van Noach een van de mooiste verhalen in de bijbel. Als je heel kritisch bent, dan kun je er vragen bij hebben: waarom worden van elk dier maar twee gered. Die hebben niets verkeerd gedaan. En moeten mensen sterven om het onrecht dat gebeurt? Toch zou ik daar doorheen willen kijken. Het verhaal is een oerverhaal, zoals alle sprookjes, zoals ook een boek als Harry Potter. Het gaat over de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, en dat het goede altijd wint, wat er ook gebeurt. Het is dan ook een verhaal vol troost, vol bemoediging, vol hoop als je het even niet meer ziet zitten, als je leven niet gaat zoals je zou wensen, of als je je onzeker voelt.

Zoals in deze tijd, waarin het coronavirus ons overspoelt als een tsunami. We weten niet waar we aan toe zijn, hoe lang het zal duren, wanneer ons leven weer gewoon kan zijn. We voelen ons opgesloten in de ark van ons huis, wachtend op een goed bericht, een regenboog aan de hemel, een duif die een vreugdetakje brengt.

Beste vormelingen – ik hoop dat jullie kijken –, jullie hebben via de mail het verhaal van Noach ontvangen. Soms merk je dat je heel veel kunt, dat wat je doet en wilt ook lukt. Dan kun je heel blij zijn en trots op jezelf. Soms voel je je heel klein in die grote wereld, zoals Noach op die boot met overal water om zich heen. Dan weet je niet goed wat je moet doen, je verveelt je, je voelt je verdrietig. Juist dan is het belangrijk dat je de positieve dingen blijft zien: alles wat kleur geeft aan het leven, al is het soms heel klein.

We hebben jullie gevraagd om een collage te maken over ja zeggen tegen wat goed is en nee zeggen tegen wat slecht is. Daarvan hebben we mooie mails en foto’s gekregen. Dank je wel daarvoor. Er is een heleboel waar je zelf niets aan kunt doen. En er zijn heel veel dingen waar je zelf iets aan kunt doen, om de wereld wat mooier te maken. Het is de kunst om de dingen te doen, die je kunt doen. En dat is heel veel. Want iedereen heeft een heleboel goede eigenschappen, waarmee je een zonnetje op aarde kunt zijn.

Ik denk dat dat met Pasen te maken heeft. Pasen is het feest van het nieuwe leven: leven zien in dat wat dor en doods lijkt te zijn, licht in het donker. Hoop houden dat er weer betere tijden komen, geduld hebben ook dat het goedkomt.

Iemand die ons daarbij kan helpen is Jezus. Hij heeft tijdens zijn leven veel goede dingen gedaan. Hij hielp mensen, zorgde ervoor dat iedereen erbij hoorde, hij vertelde verhalen. Op de laatste avond van zijn leven deelde hij met zijn vrienden brood en wijn. “Dit ben ik”, zei hij, toen hij het brood nam. “Ik heb mijn leven met jullie gedeeld, deel het ook met elkaar.”

Jezus is gestorven aan het kruis en daarna begraven. Maar drie dagen later was het graf leeg, zo vertelden zijn vrienden. Een engel bij het graf zei: “Hij is niet dood, hij leeft.” En de vrienden hebben hem teruggezien. Hoe dat kan weet niemand. Daar komt het op geloven aan.

Geloven is nooit zeker weten. Misschien heb je nog nooit echt iets van God ervaren, twijfel je of hij bestaat. En over de heilige Geest hebben we in de eerste bijeenkomst al gehoord: je ziet hem niet, maar hij is er wel, als de lucht die je als vanzelf in- en uitademt. Misschien voel je soms – zomaar opeens als je het niet verwacht – iets van een kracht die je af en toe oppept, die je nieuwe energie geeft, moed, vertrouwen, durf, die als het regent de zon weer laat schijnen en het sombere grijs weer kleur geeft als een prachtige regenboog

Ik wens het je van harte toe.
Zalig Pasen!

PJ