Vrijheid en vrede

21 september 2020

Is het zinvol om ook na 75 jaar nog de Tweede Wereldoorlog te blijven herdenken? Wij vinden van wel. De traditie om op de laatste zondag van september aandacht te besteden aan de bevrijding van Deurne en aan de veteranen in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea en latere vredesmissies zetten we voort op zondag 27 september 2020 om 10.30 uur in de St. Willibrorduskerk Deurne. Pastoor Paul Janssen gaat samen met veteranenaalmoezenier b.d. Liduina van den Broek voor. Het bevrijdingsvuur dat op 19 september vanuit Mierlo naar de Maria Vredeskapel werd gebracht, zal voorafgaand aan de viering naar de kerk worden gebracht.

Bevrijdingsmonument

Vanwege de aanstaande verbouwing van het gemeentehuis zocht men een andere plaats voor de plaquette ter gedachtenis aan de veteranen die in Nederlands-Indië en Nieuw Guinea om het leven kwamen. Ook het bevrijdingsmonumentje staat wat verloren in een stille hoek. Het torenportaal van de St. Willibrorduskerk Deurne, waar al een herdenkingsplaquette hangt, is een mooie plek om deze twee monumenten een nieuwe plek te geven. De hal is dagelijks toegankelijk. En op 4 mei is elk jaar hier een kranslegging. Hans Flapper heeft het ontwerp gemaakt voor een evenwichtige plaatsing van de monumenten. Jolanda Tielens zorgt voor een perfecte aanlichting.

De beide monumenten uit het gemeentehuis zullen zondag al te zien zijn in de St. Willibrorduskerk. De financiering van de plaatsing van de monumenten is nog niet rond (ongeveer € 3.000,=). Uw gift voor de realisatie van het bevrijdingsmonument is welkom op rekeningnummer: NL43 RABO 0170 8777 79 t.n.v. Stichting Behoud St. Willibrorduskerk Deurne onder vermelding van: “Bevrijdingsmonument”.

In onderstaande folder vindt u meer informatie.

[gview file=”https://www.heiligewillibrorddeurne.nl/wp-content/uploads/2020/09/200927-WD-vrijheid-en-vrede-flyer-monument.pdf”]