Plaquette burgerslachtoffers – lezing over herdenken en vrijheid vieren

15 april 2022

Lezing: De stilte en de storm

Op dinsdag 19 april is er om 20.00 uur in de St. Willibrorduskerk, Markt 9 te Deurne een lezing over de herdenkingen op 4 en 5 mei: dodenherdenking en bevrijdingsdag.

Ilse Raaijmakers vertelt hoe Nederlanders zich op deze dagen met elkaar verbonden voelen, meer dan op andere nationale momenten. Tegelijk is er bijna elk jaar ook discussie rond wie en wat te herdenken. Ilse schreef er een boek over: De stilte en de storm. Elke generatie heeft eigen antwoorden op de vragen wat, wie en hoe we herdenken. Tijdens haar lezing zal Ilse ingaan op deze geschiedenis en specifiek de christelijke elementen binnen de 4 mei traditie. Ook staat ze stil bij de vraag wat herdenken vandaag de dag nog betekent voor diverse groepen betrokkenen, o.a. jongeren, ouderen en vluchtelingen.

Dr. Ilse Raaijmakers (1984) werkt bij ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld. Zij studeerde Geschiedenis, Europese Studies en Duitse Taal en Cultuur en promoveerde in 2014 op de herdenkingscultuur in Nederland.

De entree is gratis. We vragen wel een vrijwillige bijdrage met als richtbedrag: €5,= per persoon.

Nieuwe plaquette burgerslachtoffers

In het torenportaal van de St. Willibrorduskerk komt die geschiedenis over het herdenken van de oorlog en het vieren van vrijheid samen in de verschillende monumenten: de plaquette met namen van mensen in overheidsdienst die in de oorlog zijn overleden; de plaquette met de namen van de omgekomen oud-strijders in Nederlands-Indië en Nieuw Guinea; het bevrijdingsmonument van de gemeente Deurne en sinds deze week een plaquette met namen van burgerslachtoffers uit Deurne.

Waar in Zeilberg, Vlierden, Neerkant, Liessel en Helenaveen al lang uitgebreid ook de burgerslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog worden herdacht en met name genoemd, gold dit nog niet voor Deurne (inclusief Walsberg en St. Jozefparochie). Thea Mansvelders merkte dit op, omdat zij de naam van haar vader miste, die is omgekomen bij de bevrijding van Deurne. 37 mensen konden achterhaald worden die als gevolg van oorlogshandelingen zijn overleden. Op een rvs-plaquette staan hun namen gegraveerd.