Concertcyclus: “Die Musik müsse vornehmlich das Herz rühren”

11 juli 2021
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - zondag 11 juli 2021
16:00 - 17:00

Locatie
St. Willibrorduskerk Deurne

Categorieën


Orgelconcert bij de feestelijke CD-presentatie Sonates C.Ph.E. Bach
met opnamen van de Smitsorgels in St. Oedenrode en Deurne
Eric Koevoets speelt orgelwerken van C. Ph. E. Bach

De entree is vrij. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd met een richtbedrag van € 5,= per persoon. Het is mogelijk om met uw pinpas een gift te doen.

Sonatus van Carl Philipp Emanuel Bach

Eric Koevoets presenteert de dubbel-CD met de complete sonates voor orgel van Carl Philipp Emanuel Bach, aangevuld met enkele andere werken.

Na zijn dood in 1750 is het werk van Johann Sebastian ernstig verwaarloosd; er brak een volslagen nieuwe tijd aan; voor velen is die tijd een zwart gat in de muziekgeschiedenis, maar dat is niet terecht. De tweede zoon van Bach, Carl Philipp Emanuel (1714-1788) is wellicht de belangrijkste vertegenwoordiger van die periode; hij was toen beroemder dan zijn vader. Hij is de voornaamste componist van de expressieve stijl in de instrumentale muziek geworden. Zijn klaviermuziek kenmerkt zich door een veelheid aan ritmische patronen, nerveus en voortdurend veranderend, korte gepunteerde figuren, triolen, asymmetrische loopjes. Ze illustreren de verbintenis van gevoeligheid en galanterie. Het vormt de opmaat naar de Weense Klassieken.

Dit geldt zeker ook voor grote delen van de muziek van Carl Philipp Emanuel Bach voor orgel. Eric Koevoets heeft de werken van Carl Philipp Emanuel Bach opgenomen op de Smitsorgels van Sint-Oedenrode (1839) en Deurne (1838). Met name het orgel van Sint-Oedenrode is een galant orgel en daardoor zo geschikt voor deze muziek. Het Smitsorgel in Deurne onderscheidt zich veel van dat in Sint-Oedenrode, maar bleek niet minder geschikt voor deze expressieve muziek. Beide orgels zijn bijeengekomen in de uitgave met een dubbel CD en een toelichting.

Eric Koevoets

Eric Koevoets studeerde aan het Rotterdams Conservatorium orgel (Uitvoerend en Docerend Musicus) bij Jet Dubbeldam, piano (Docerend Musicus) bij Frans van Hoek en koordirectie bij Barend Schuurman. Ook volgde hij improvisatielessen bij Arie J. Keijzer. Ten overstaan van de Commissie Bevoegdheidsverklaringen van de R.K. Kerk behaalde hij in 1992 het diploma kerkmuziek.

De afgelopen jaren verdiepte hij zich verder in improvisatie bij Hayo Boerema. Hij geeft regelmatig orgelconcerten, is als begeleider actief en componeerde diverse werken. Eric is sinds 2007 dirigent-organist van de Sint Lambertuskerk te Rotterdam-Kralingen. Daarnaast is hij dirigent van Vrouwenkoor La Confiance uit Dordrecht en piano- en orgeldocent aan Muziekonderwijscentrum Dubbelsteyn te Dordrecht. In de afgelopen jaren zijn van zijn spel vele CD’s uitgebracht, waaronder een CD-box met de complete orgelwerken van César Franck.

Momenteel houdt Eric zich intensief bezig met de vertolking van het volledige orgeloeuvre van Johann Sebastian Bach tijdens concerten en CD-opnamen. Daarnaast maakte hij onder meer de CD ‘Voix Céleste’, een live CD met Symphonie II en Symphonie V van Charles-Marie Widor. Onlangs verscheen de CD ‘Himmelwärts’ met werken van Franz Liszt, Charles Tournemire en Richard Wagner, waaronder de Wesendoncklieder met medewerking van Jenny Haisma, sopraan.

Meer informatie is te vinden op zijn website www.erickoevoets.nl.

Programma

1. Passacaglia in d, Dietrich Buxtehude (1637-1707)
2. Fantasia e Fuga in c (Wq 119/4), C.Ph.E. Bach (1714-1788)
3. Sonate in F (Wq 70/3), C.Ph.E Bach: Allegro,  Largo,  Allegretto
4. Uit: Stücke für Spieluhren, C.Ph.E. Bach: Allegro in C, Polonoise in c
5. Sonate in g (Wq 70/6), C.Ph.E. Bach: Allegro moderato, Adagio (cadenza: Eric Koevoets), Allegro
6. Uit: Stücke für Spieluhren, C.Ph.E. Bach: Menuet in G
7. Fantasia in G – Pièce d’Orgue (BWV 572), Johann Sebastian Bach (1685-1750)