Expositie “Geloof in Gips – Keramiek in Kerk”

15 juni 2022
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - woensdag 15 juni 2022 - zondag 23 oktober 2022
14:00 - 16:00

Locatie
St. Willibrorduskerk Deurne

Categorieën


St. Willibrorduskerk Deurne | dinsdag t/m zondag tussen 14:00 en 16:00 uur

Vanaf 15 juni 2022 is in de St. Willibrorduskerk Deurne de nieuwe wisseltentoonstelling te bezichtigen over de achtergrond van gipsen en keramische beelden en hun makers.

De werkgroep Tentoonstellingen is heel blij dat zij alsnog een expositie hebben kunnen organiseren rond gipsen en keramische beelden in kerk en dorp. Deze was eigenlijk voor 2020 gepland, maar toen waren de kerken dicht vanwege de coronapandemie. Vorig jaar was er uiteraard alle aandacht voor het Tapijt van Deurne in het kader van 1300 jaar Deurne. En dit jaar kunnen we dan toch de uitgestelde expositie laten zien.

Meestal, als je aan een tentoonstelling begint, denk je, hoe krijgen we genoeg materiaal bij elkaar om iets fatsoenlijks te laten zien. Dit jaar dacht de werkgroep dat ook, maar gaandeweg bleken zij een rijke bron te hebben aangeboord. Hans Flapper zorgde voor een boeiend achtergrondverhaal over de ontwikkeling van gips en keramiek, de waardering en verguizing ook, en nu de herwaardering.

Dankzij diverse particulieren en stichtingen kunnen we fraaie beelden laten zien en een inkijkje in het leven van met name de drie gipsfabrieken die Deurne ooit rijk was, en die internationale bekendheid genoten: Cerfontaine, Aarts en Holtappels.

Maar ook op het gebied van keramiek is er in Deurne veel te zien. Zo konden we het reliëf De Pegasus, gemaakt door Frans Jacobs,  dat ooit op de woning van burgemeester Hoebens stond, opsporen in de kelder van museum De Wieger. Het is na zoveel jaren eindelijk weer eens te zien en verdient een passende nieuwe plek, wellicht in het gemeentehuis dat nu verbouwd wordt.

Het is de bedoeling om in het najaar nog een fiets/autotocht te organiseren langs locaties waar veel gips en keramiek te zien is, o.a. de kerk van Helenaveen en de St. Jozefkerk. Met de Stichting Beesels Keramisch Erfgoed wordt een excursie voorbereid.

Museum Beesel

De Stichting Beesels Keramisch Erfgoed heeft inmiddels in Beesel een museum geopend, waar keramiek die in Beesel is geproduceerd te zien is. Enkele van hun werken zijn in Deurne in de kerk te zien. Museum Beesel is tot en met september geopend op zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Het museum is gevestigd in het Oud Raadhuis, Markt 1 in Beesel.