Vlierden en Deurne doen mee aan Brabantse Open Kerkendag

20 november 2017

Op zondag 26 november 2017 zijn zo’n 200 kerken in Brabant open tijdens de Brabantse Openkerkendag. De St. Willibrorduskerk a/d Markt in Deurne en de St. Willibrorduskerk Vlierden doen mee. Tussen 13.00 en 17.00 uur bent u van harte welkom.

St. Willibrorduskerk Vlierden

In Vlierden staat een enthousiaste groep vrijwilligers klaar om u te ontvangen. Er is een powerpointpresentatie over de kerk te zien is. Voor kinderen is er een speurtocht door de kerk. De organisten zorgen voor fraai orgelspel op het Smitsorgel (jawel, ook in Vlierden staat een Smitsorgel). In de expositievitrine is een grote variatie aan kruisbeelden te zien.

Rond 1240 is er sprake van een Mariakapel in Vlierden waar Maria vereerd werd als “Onze Lieve Vrouw ter Schoot” (o.l.v. in barensweeën). De vieringen werden oorspronkelijk vanuit Deurne verzorgd. Tegen het einde van de 17e eeuw werd Vlierden een zelfstandige parochie. Na de protestantse tijd was de toenmalige kerk aan de Oude Torenweg zo vervallen dat er in 1846 was een eenvoudig, éénbeukige “waterstaatskerk” werd gebouwd. Deze is in de loop der tijden diverse keren aangepast. Vooral het voorfront veranderde vaker van aanzien. Onlangs is de kerk aan de binnenkant opnieuw geschilderd. Lucy Smit maakte voor de hal van de kerk enkele jaren geleden een modern Mariabeeld dat weer de oude naam kreeg: “Onze Lieve Vrouw ter Schoot”.

St. Willibrorduskerk Deurne

In de grote kerk aan de Markt kunt u de grafkelder van de Heren van Doerne bezoeken en een wandeling maken over de gewelven, waar de middeleeuwse kapconstructie een lust voor het oog is. Ook voor kinderen is dit een geweldige ervaring. Om 16.00 uur brengt het koor “Ars Musica Venray” o.l.v. Jos Ardts een ode aan de schoonheid. Harry Bootsma bespeelt het monumentale Smitsorgel.

Deze Gotische kruisbasiliek heeft een westtoren uit ca. 1200 en een koor en dwarsvleugel uit ca. 1460-70. Op deze plaats stond voorheen een romaans kerkje. Resten uit ongeveer het jaar 1000 liggen onder de vloer van het middenschip. De kerk is in 2004 grondig gerestaureerd. In 2011 is ook het monumentale Smitsorgel in oude luister hersteld. Het oude gebouw vormt een verrassende eenheid met de moderne inrichting. Te zien zijn o.a. vijf ‘Studies naar El Greco” van Hans van Hoek, en het grote drieluik van Jezus met veertien (!) apostelen van Hendrik Wiegersma.